Dovoljen mednarodni cestni in železniški potniški promet

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Od polnoči je v Sloveniji znova dovoljen mednarodni cestni in železniški potniški promet, ki je v okviru ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa skupaj z notranjim potniškim prometom obstal 16. marca.

Pri prevozih je treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužb s koronavirusom.

Z uveljavitvijo odloka o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki je bil včeraj objavljen tudi v Uradnem listu RS, je spet dovoljeno:

  • izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov,
  • tranzitnega linijskega prevoza potnikov,
  • posebnih linijskih prevozov,
  • občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov v mednarodnem cestnem prometu z izmeničnimi vožnjami.
  • javnega železniškega prevoza potnikov v mednarodnem prometu.

Tako notranji kot mednarodni cestni in železniški potniški promet sta bila zaradi epidemije Covid-19 ustavljena 16. marca.

Vlada je z 11. majem že sprostila notranji javni cestni in železniški potniški promet, z današnjim dnem pa še mednarodnega.

Medtem je od 12. maja že dovoljen tudi mednarodni letalski potniški promet, ki je bil prepovedan od 17. marca. Lete na ljubljansko letališče sta doslej ponovno vzpostavila prevoznika Air Serbia in Montenegro Airlines, v ponedeljek bo začela leteti tudi nemška Lufthansa, poroča STA.

M. P.