Do ponedeljka čas za izjavo za dodelitev nakazila temeljnega dohodka

(vir: pixabay.com)

Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci imajo še do ponedeljka, 1. junija, čas, da vložijo izjavo za oprostitev dela marčnih ter aprilskih in majskih prispevkov in dodelitev mesečnega temeljnega dohodka, je danes spet spomnila Finančna uprava RS (Furs).

Naslednja in hkrati zadnja tranša nakazila temeljnega dohodka bo 10. junija. Poleg tega država vsem navedenim (ob izpolnitvi ustrezne izjave prek e-davkov) pokrije tudi plačilo prispevkov, od 13. marca do 31. maja 2020.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Država jim pomoč ponuja za obdobje od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, prejmejo pa jo lahko, če prek eDavkov vložijo ustrezno izjavo.

Za mesec marec so samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov. Takrat je finančna uprava izvedla nakazilo 32.015 upravičencem v skupnem znesku 11,2 milijona evrov.

Drugo nakazilo, za april, ko je temeljni dohodek za posameznega upravičenca znašal 700 evrov, je v skupnem znesku 27,5 milijona evrov prejelo nekaj več kot 37.500 upravičencev.

Tretje nakazilo, prav tako v višini 700 evrov na upravičenca, pa bo izplačano 10. junija.

To bo tudi zadnje nakazilo temeljnega dohodka, saj ukrepi iz prvega protikoronskega zakona zaradi preklica epidemije koronavirusne bolezni z 31. majem 2020 prenehajo veljati.

C. R.