Direktor NPU Muženič lagal pred preiskovalno komisijo

Darko Muženič

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je na zaslišanju pred preiskovalno parlamentarno komisijo lagal. Zatrjeval je namreč, da ga na čelo NPU ni imenovala politika, pač pa da se je na ta položaj vrnil, ker je imel pravnomočno in izvršljivo sodno odločbo. A takšna sodba ne obstaja, je poročala TV Slovenija.

 

Celo več. Muženič je pred preiskovalko zatrjeval, da če ne bi prišel nazaj na položaj direktorja NPU, bi verjetno koga ovadil. Verjetno Boštjana Lindava, ker da je bil takrat njegov prvi nadrejeni. Neupoštevanje pravnomočnih sodnih odločb sodišča pa da je kaznivo dejanje, je na komisiji razlagal poslancem.

Novinarka TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar je kar nekaj časa skušala priti do sodbe, ki govori o tem, da mora delodajalec nazaj zaposliti Muženiča na direktorski položaj, vendar je ugotovila, da takšna sodba ne obstaja. V nobeni od sodb v sodnih sporih, ki jih je po razrešitvi maja 202 sprožil Muženič, namreč ni zapisano, da ga mora policija vrniti na to delovno mesto, takšne sodbe nima niti delodajalec.

Muženič je v resnici vrnitev dosegel s poravnavo. Pobudo zanjo je dal sam, vlada Roberta Goloba pa ji ni nasprotovala. Neuradno zato, ker naj bi bil Muženič izbranec Roberta Goloba. Med drugim naj bi Muženič po vrnitvi zamenjal kriminaliste, ki preiskujejo Goloba.

Vrnitev na NPU je torej Muženiču omogočila politika, ne sodišče. Zato se postavlja vprašanje, ali bo policija zaradi domnevnega krivega pričanja Muženiča kazensko ovadila.

A. V.