Romana Tomc: “Žalostno je, da moramo v Bruslju iskati pravico za spoštljiv spomin na žrtve bratomora med Slovenci”

Zgodovinar dr. Jože Dežman, Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta, Romana Tomc, evropska poslanka.

Po odprtju razstave o grobišču v jami pod Macesnovo gorico v Zavodu sv. Stanislava avtorja dr. Jožeta Dežmana razstavo v Evropskem parlamentu gosti še evropska poslanka Romana Tomc. Odprtje razstave je bilo včeraj, v sredo, 17. aprila 2024, ob 13. uri. 

Razstavo z naslovom “Pod Macesnovo gorico – Slovenski Katin” sta si ogledala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropske ljudske stranke (ELS/EPP) Manfred Weber.

Romana Tomc je zapisala, da je bilo za odprtje razstave v Evropskem parlamentu veliko zanimanja. Posebej se je zahvalila predsednici Evropskega parlamenta, Roberti Metsoli in predsedniku ELS Manfredu Webru, da sta si vzela čas in jo obiskala. “Hvala tudi številnim obiskovalcem iz Slovenije,” je zapisala Romana Tomc in dodala:

“Žalostno je, da moramo v Bruslju iskati pravico za spoštljiv spomin na žrtve bratomora med Slovenci. Razstava je nadaljevanje uspešne peticije, ki smo jo v Evropskem parlamentu obravnavali natanko pred dvema mesecema. Na pozive odbora vlada Roberta Goloba še vedno ni odgovorila.

Tako peticija kot razstava sta odziv na zavržno dejanje ukinitve Dneva spomina na žrtve komunističnih zločinov. Dejanje je bilo kot nož v srce vseh, ki iščejo pravico in resnico. Prav je, da evropska javnost izve o tej temni plati naše zgodovine in pripomore k temu, da bi svojci žrtev dobili svoje grobove. Da bi dobili pravico, ki je bila prepoznana že v času Antigone. Da bi jih lahko dostojno in spoštljivo pokopali.

Želim si, da bi lahko nadaljevala to zgodbo tudi z obeležjem vsem tem žrtvam v Evropskem parlamentu.”

Objavljamo še nekaj fotoutrinkov z včerajšnjega odprta razstave v Bruslju:

Dr. Jože Dežman
Romana Tomc ob otvoritvi razstave.
Zgodovinar dr. Jože Dežman, Romana Tomc, evropska poslanka, in dr. Jože Dežman.

M. D.