Del računalnikov se naj razdeli mladim kmetom

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Še vedno se čaka na odgovore kje, predvsem pa za koga je 13.000 računalnikov, za katere je ministrica Emilija Stojmenova Duh zapravila skoraj toliko, kot Dominika Švarc Pipan za razpadajočo stavbo na Litijski 51 v Ljubljani.

V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS ministrici za digitalno preobrazbo predlagajo, naj del računalnikov razdeli med mlade kmete.

V Forumu so spomnili, da je bil eden prvih ukrepov Golobove vlade obdavčitev plačil kmetijam na območjih z naravnimi ali drugimi omejitvami (OMD). S tem se bo v državni proračun steklo okoli 5 milijonov evrov dodatnih davkov. Hkrati pa vlada in posamezni ministri zapravljajo davkoplačevalski denar kot za stavo.

Pet milijonov evrov, kot so dodatno obremenili kmete zgolj z davkom iz OMD, je manj kot je bila vrednost nakupa 13.000 prenosnih računalnikov, za katere je ministrstvo za digitalno preobrazbo porabilo skoraj 6,5 milijona evrov. Ti računalniki so že več mesecev skladiščeni v Logatcu, za skladiščenje pa ministrstvo plačuje po 2.500 evrov mesečno. Ministrica sicer dolgo ni bila pripravljena razkriti, kje se ti računalniki sploh nahajajo.

Po njenih navedbah so v 3 mesecih uspeli razdeliti le 39 prenosnih računalnikov (od 13.000). Ker je pristojna ministrica iz davkoplačevalskega denarja računalnike kupila na zalogo, torej brez idej, komu so ti računalniki namenjeni in kako jih bodo razdeljevali, so v Forumu za kmetijstvo in podeželje za manjši del kupljenih računalnikov našli rešitev. Prav tako so pri predstavitvi nove kmetijske ministrice Mateje Čalušić slišali njene poudarke na prenosu znanja na kmetijska gospodarstva in potrebo po digitalizaciji kmetij.

Na podlagi tega v Forumu za kmetijstvo in podeželje predlagajo, da se računalniki iz zaloge preusmerijo na vse mlade prevzemnike kmetij, ki so v zadnjih 10 letih prevzeli kmetijo. Na ta način bo smiselno razdeljenih okoli 2.500 računalnikov tistim, za katere nova kmetijska ministrica meni, da jih potrebujejo.

S tem ukrepom bo ta vlada vsaj malo omilila videz, da so kmetje razredni sovražniki in nakazala, da vendarle razume potrebo sodobnega kmeta, so dodali v Forumu.

Odzivov ministric, Emilije Stojmenove Duh in Mateje Čalušić, na predlog Foruma za kmetijstvo in podeželje še ni.

M. D.