Klub županj in županov SDS nasprotuje spremembi financiranja zasebnih vrtcev

Klub županj in županov SDS (vir: sds.si)

Klub županj in županov Slovenske demokratske stranke je včeraj na svoji redni seji kluba obravnaval probleme, s katerimi se v tem času srečujejo občine.

Po seji so sporočili:

Županje in župani, podžupanje in podžupani so pripravljeni delati za skupno dobro in za to, da bodo vse generacije, upokojenci, mladi, podjetniki, gospodarstveniki, kmetje, naši otroci in vnuki imeli lepo in dostojno življenje. Ne le v prihodnosti, ampak že danes.

V času, ko so pred nami veliki izzivi povezavi z energetsko draginjo in morebitno gospodarsko in finančno krizo, je potrebno nameniti lokalnemu gospodarjenju še posebno skrb.

V Slovenski demokratski stranki zagovarjamo enakomeren razvoj vseh delov Slovenije. Ravno zato je še vedno mnenje kluba, da bi bila uvedba pokrajin ena izmed rešitev za decentralizacijo države. S pokrajinami bi se povečala možnost za pridobivanje evropskih sredstev, ki so pomembne za razvoj lokalnih skupnosti.

Pregled strategije črpanja EU sredstev in na splošno dela aktualne vlade kaže, da ima vlada Roberta Goloba željo po centralizaciji države. Namesto decentralizacije se pripravljajo ukrepi za centralizacijo države in manjšo avtonomnost občin, ter še dodatno financiranje mestnih občin. 

Skrb vzbuja tudi, da jevlada Roberta Goloba črpanje evropskih sredstev skoraj ustavila. Črpanje evropskih sredstev je ustavila predvsem za večje projekte na področju okolja, zdravstva in prometa. Denar pa preusmerila k financiranju nevladnih organizacij in v mehke vsebine, kjer se izgublja v različnih študijah in  analizah.

Vlada Roberta Goloba je skupaj z občinami res dogovorila zvišanje povprečnin, žal pa ni upoštevala, da so vedno višji tudi stroški občin. Občinam je potrebno zagotoviti zadostna sredstva za izvajanje vseh nalog.

V klubu županj in županov SDS so srazpravljali tudi o začetku aktivnosti aktualne vlade o prenehanju financiranja zasebnih vrtcev.

Med starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, je namreč zakrožila informacija, da naj bi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje načrtovalo ukinitev financiranja zasebnih vrtcev.

Zbrani so odločno proti tej potezi vlade, saj bi to pomenilo, da bi spremembe financiranja pomenile zaprtje zasebnih vrtcev.

A. L.