Dejstva: Sindikat policistov trditve notranjega ministra označil kot zavajajoče in speči poslanec LMŠ

Soočenje med ministrom LMŠ Boštjanom Poklukarjem in Zvonkom Černačem (na desni) na eni od komercialnih televizij. (vir: Policijski sindikat Slovenije, FB)

Parlamentarni odbor za notranje zadeve je v torek popoldne več kot pet ur razpravljal o problematiki nezakonitih migracij. Seja je potekala na zahtevo SDS, saj vlada v sestavi LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levice ni sprejela ukrepov za učinkovito varovanje južne meje. Po zagotovilih notranjega ministra, ki ga vodi Boštjan Poklukar iz vrst LMŠ pa policija obvladuje razmere. Predlaganih sklepov koalicijski poslanci niso podprli in gre vse po starem naprej, do 12. maja 2019 pa so prijeli 3364 ilegalnih migrantov, med njimi največ Alžircev, Maročanov, Afganistancev in Pakistancev.

Tuje varnostne službe tudi ugotavljajo, da je šlo čez slovensko državno mejo tudi letos že najmanj trikrat več migrantov kot to kaže slovenska uradna statistika.

Po seji državnega zbora se je minister Poklukar s predsednikom odbora Zvonkom Černačem soočil tudi v večerni oddaji na komercialni POP TV. Poklukar je tudi v oddaji zatrdil, da slovenska policija razmere na državni meji obvladuje, pri tem je – podobno kot na seji odbora – pojasnjeval, kako obvladujejo to.

Na Poklukarjeve izjave so se nemudoma odzvali v Sindikatu policistov Slovenije, ki so zapisali, da so resno zaskrbljeni nad kompetentnostjo ministra, saj zavaja slovensko javnost. Ministru so zastavili tudi javno vprašanje, kje bo ob takšni kadrovski situaciji sploh dobil policiste za potrebno delo varovanja meje. Policisti so že tako izgoreli, pa še tisti so v vladi odvzeli denar, ki jim pripada. Med komentarji pa smo lahko prebrali tudi to: “Situacija z migranti ni takšna, kot jo je predstavil minister.”

Na Twitterju pa so zapisali, da razumejo državljane ob meji, ki ministru in njegovim ter Vladi RS ne verjamejo.

Speči poslanec iz vrst Liste Marjana Šarca (LMŠ)

Na seji odbora je v imenu največje vladne stranke LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, nastopil poslanec Robert Pavšič, ki je zagovarjal stališča svoje stranke. Na koncu je dejal: “Pet ur in 22 minut smo porabili za to, da smo ugotovili, da sistem deluje, sistem reagira in da sistem upravlja vprašanje migracij.”

Na seji speči poslanec Robert Pavšič iz LMŠ, ki je skoraj polovico seje prespal.

Na to se je odzvala predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, Maja Kocjan, ki je bila na seji navzoča ves čas. Na svoji Facebook strani je zapisala: “Vladajoče stranke so gladko zavrnile sklepe, ki bi bili prvi korak k izboljšanju situacije. Še več, eden izmed poslancev vladajoče stranke je med sejo za kar dve uri za mizo spal. Toliko o tem, koliko nekatere zanima naša problematika.”

Na Twitterju pa je zapisala: “Toliko vladajočo stranko zanimajo težave obmejnih občin.”

Ob tem je Kocjanova objavila fotografijo spečega poslanca LMŠ, kar je na družbenih omrežjih povzročilo veliko ogorčenja. Pavšič pa je že na seji na očitek Kocjanove, da se je naspal in bo zdaj lahko nadaljeval, odgovoril: “Povabljena na sejo me je užalila.”

Predloge sklepov, ki so jih zavrnili poslanci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica:

  1. Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada Republike Slovenije naj nemudoma sprejmeta ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev Republike Slovenije in ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovito varovanje schengenske meje ter preprečili nezakonite prehode.
  2. Ministrstvo za notranje zadeve naj nemudoma ustavi vse aktivnosti povezane s postavitvijo sprejemno migrantskih centrov, sredstva in kadre, ki so bili predvideni za ta namen, pa preusmeri v učinkovito varovanje schengenske meje.
  3. O ukrepih iz 1. in 2. točke sta Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada dolžna poročati Državnemu zboru.
  4. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opozarja Vlado Republike Slovenije, da je pomoč pri nezakonitem vdoru na ozemlje Republike Slovenije kaznivo dejanje ter da so organi odkrivanja in pregona dolžni ukrepati skladno z zakonom v vseh tovrstnih primerih, ki so dokumentirani v zapisnikih iz zaslišanj ilegalnih migrantov oziroma na druge ustrezne načine.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je največji reprezentativen sindikat zaposlenih v Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji. Organiziran je v 19 območnih policijskih sindikatov. Kot neodvisen sindikat je bil ustanovljen 29. novembra 2008.

Objava na Twitterju.

J. M.