Dejstva: Komu bo Slovenija pomagala in koliko je teh?

Dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve

“Na današnjem zasedanju vodij diplomacij držav članic Evropske unije je bilo ključno vprašanje, kako poskrbeti za Afganistance, ki so zadnjih 20 let v svoji državi sodelovali z evropsko diplomatsko službo. Tu smo si bile članice edine, da jim je treba nemudoma priskočiti na pomoč.”

Tako je sinoči za medije povedal dr. Anže Logar, slovenski zunanji minister.

Dogovorili so se, da bodo države članice EU ponudile solidarnostno pomoč za približno 500 Afganistancev, ki so v tem obdobju pomagali bodisi s prevodi bodisi z lokalno logistiko. V tem pogledu potekajo priprave na prevoz državljanov Afganistana v Evropsko unijo, je dejal minister.

V primeru Slovenije gre za prevajalce, ki so našim vojakom na misiji prevajali. Teh je zelo malo, po znanih podatkih gre za prevajalce in njihove družine, Slovenija naj bi tako pomagala skupno okoli 20 osebam.

Včeraj so se tudi dogovorili, da bo EU namenila vsa sredstva, da se z obmejnimi državami Afganistana dogovori, da bodo nosile bremena morebitnih migrantskih tokov.

Dodajmo, da so se v javnosti pojavila dezinformacije, da minister vabi EU, naj odprtih rok sprejme afganistanske migrante z odpiranjem koridorjev. Informacije so povzročile veliko nejevolje, večina državljanov je namreč prepričanih, da je dovolj politike odprtih vrat. Po preverjanju pa so se navedbe izkazale za neresnične in zavajajoče.

Z. R.