Davki po slovensko: Tina Maze ena redkih, ki ni zbežala

(vir: pixabay.com)

Najboljši slovenski športnik leta 2019 se je iz Slovenije preselil v Monte Carlo, v Monako. Gre za kolesarja, Zasavca Primoža Rogliča. Čeprav nekateri navajajo, da bo tako bližje športnim dogajanjem, pa so bolje poučeni razkrili, da se je zgodila samo še ena od preselitev športnika zaradi davkov, ki jih mora ta od svojih dohodkov plačevati v Sloveniji.

Roglič tudi ni prvi športnik, ki veliko zasluži in si je stalno prebivališče našel v državi, ki velja za davčno oazo. V Evropi je to Monako. V svetu so znane davčne oaze za športnike (in ostale) še Dubaj (Združeni arabski emirati), Doha (Katar) in Bahami (v Karibskem morju).

V Monako so stalno prebivališče prenesli tudi nekateri drugi slovenski športniki ali teniški igralci. Med kolesarji je imel po poročanju Ekipe24.si/ stalno prebivališče v tujini tudi kolesar Jani Brajkovič. Na enem od drugih portalov poročajo, da ima Brajkovič v Monaku še vedno prijavljeno stalno prebivališče, tam naj bi prebival tudi kolesar Matej Mohorič. Teniški igralci ali igralke, ki so to imeli ali pa še vedno imajo, so Polona Hercog (zdaj ima prebivališče v Dohi), Katarina Srebotnik, Aljaž Bedene in Blaž Kavčič, ki zdaj že več let živi v Dubaju. Stalno prebivališče v Monaku je imela tudi atletinja Jolanda Čeplak.

Ena redkih slovenskih športnic, ki se kljub temu, da je zaslužila veliko (recimo več kot milijon evrov na sezono), ni preselila v davčno oazo, je bila znana smučarska legenda Tina Maze.

Kaj je razlog za to, da športniki in ostali z visoki dohodki bežijo iz Slovenije?

Visoki davki na dohodek in denarne nagrade. V Sloveniji so ti davki 50- in več-odstotni, v Monaku, na primer, so ti okoli 8 odstotkov.

V javnosti se pojavlja tudi vprašanje, ali bo znani košarkar Luka Dončič zamenjal stalno prebivališče. Zaenkrat ga (še) ni, znano pa je, da je pred dnevi s proizvajalcem športne obutve Nike oziroma njegovo znamko Jordan Brand podpisal bogato finančno pogodbo. Šlo naj bi za petletno pogodbo, za katero naj bi prejel okoli 100 milijonov dolarjev. Za primerjavo. Dončič bo v klubu v drugi sezoni igranja v ligi NBA dobil približno 7,5 milijona evrov.

V Sloveniji: 64 % državi in 36 % tistemu, ki denar zasluži

Kako visoke davke imamo v Sloveniji, najbolje pojasni odgovor mag. Ivana Simiča, nekdanjega direktorja Davčne uprave RS (zdaj Finančne uprave RS) in priznanega davčnega svetovalca. Na eno od vprašanj na družbenih omrežjih je zapisal, da država vzame 64 % dohodkov, športniku ostane 36 %.

Spomnimo, v Monaku država vzame 8 %, kar je 8-krat manj kot v Sloveniji.

Mag. Ivan Simič je to, da vrhunski športniki iščejo poti v tujino, za Večer med drugim komentiral z besedami: “Športnike popolnoma razumem. Slovenija je ena najbolj obdavčenih držav. Rogličeva odločitev je edina logična. Slovenska vlada in ministrstvo za finance pa naj razmislita, kako bosta to uredila.”

C. R.