Danes svoj dan obeležujejo moški

Vir: pixabay.com

Dva dneva po prazniku žensk svoj praznik obeležujejo moški. Danes namreč goduje 40 mučenikov. Praznik ima korenine v krščanskem izročilu, vendar je do danes prerasel verske okvire in ga praznujejo vsi.

Praznik je bil določen kot spomin na čas vladavine cesarja Licinija v 4. stoletju, ko se je ta sprl s cesarjem Konstantinom I. Velikim in v krščanstvu videl sovražnika, zato se je odločil kristjane spreobrniti. Vojakom na svojem območju je ukazal, naj se krščanstvu odrečejo ali pa bodo usmrčeni.

Štirideset vojakov elitne legije  XII Fulminata se je temu uprlo, zato so jih odpeljali do zamrznjenega ribnika v bližini mesta Sebaste na ozemlju današnje Turčije in jih vrgli vanj. Čeprav jim je Licinij tik pred smrtjo ponudil še zadnjo priložnost in jim ob ribnik namestil kopel s toplo vodo, ki je bila namenjena spreobrnjencem, si je premislil le eden.

A tudi ta ni preživel, potem ko je iz ledenega ribnika skočil v toplo kopel, naj bi ga po legendi zaradi nenadne spremembe temperature zadela kap. Ker naj bi se ga trpljenje vojakov zelo dotaknilo, se jim je v zadnjem trenutku pridružil eden od stražarjev, zato je bilo mučenikov na koncu štirideset.

Naslednjega dne je prišel sodnik, ki je ukazal mučenikom polomiti roke in noge ter jih sežgati na grmadi, njihov pepel pa raztresti. Čeprav se vojakom ni izpolnila posmrtna želja, da bi bili skupaj pokopani, so doživeli skupno smrt. Čeprav se je mučeništvo dogajalo 9. marca, se dan mučenikov obhaja na 10. marca, piše Wikipedija.

Vsem moškim uredništvo Moje Dolenjske želi lep praznik!