Danes se bo s cepivom AstraZeneca cepil celoten slovenski državni vrh

(vir: Twitter)

Predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca se bodo danes cepili s cepivom AstraZeneca. Za cepivo je Evropska agencija za zdravila (EMA) včeraj ugotovila, da je varno in učinkovito.

Celoten državni vrh se bo s cepivom švedsko-britanskega podjetja AstraZeneca cepil danes ob 13. uri, cepljenje bo v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Ljubljani.

Bojana Beović, predsednica zdravniške zbornice in vodja posvetovalne skupine za cepljenje, je v torek izrazila prepričanje, da bi bilo dobro, če bi se po pozitivnem mnenju EME najprej cepil slovenski politični vrh in tudi vsi prepoznavni, ki se ukvarjajo s cepljenjem. S tem bi dali pozitivno sporočilo ljudem o zaupanju v cepljenje.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je na včerajšnji popoldanski novinarski konferenci sporočil, da bo Slovenija nadaljevala uporabo tega cepiva.

Borut Pahor je ob napovedi, da se bo cepil, zapisal, da si želi, da bi odločitev okrepila zaupanje ljudi v cepivo, saj meni, da bomo krizo premagali s precepljenostjo. Zato poziva vse, da razmislijo o tem, da se cepijo, ko pridejo na vrsto.

Cepljenje celotnega državnega vrha proti covid-19 poteka skladno s strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada.

M. D.