Danes 2. vseslovenski shod upokojencev

Fotografija s prvega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev v Ljubljani.(vir: arhiv)

Danes ob 15. uri bo na Trgu republike v Ljubljani (pred stavbo parlamenta) potekal 2. vseslovenski shod upokojencev. Shod pripravlja ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije, pobudnik Pavel Rupar pričakuje, da “bo to pravi slovenski praznik”.

Rupar je za danes napovedal tudi zakon, ki bo upokojencem bistveno povišal pokojnine, predvsem najnižje.

Prvi shod je bil 1. februarja, Rupar je na rezultate prvega shoda izredno ponosen, saj so se ob tem zganile tudi druge organizacije, pritiski so pripomogli, do konca bodo vztrajali še za dvig najnižjih pokojnin.

Rupar je za medije še povedal: “To pot smo malce bolj organizirani, sploh z vidika varnosti in reda, varnost bo malce poostrena, da ne bi prišlo do kakšnih provokacij.” Vse udeležence poziva k upoštevanju navodil.

Zakon, ki bo upokojencem bistveno dvignil pokojnine
Rupar je še razkril, da so pripravili spremembo pokojninskega zakona, ki bi “še v tem letu dvignil pokojnine do tisoč evrov za 20 odstotkov, do 1500 evrov za 10 odstokov in nad 1500 evrov za 5 odstotkov”. Kot drugo spremembo je napovedal dvig vseh pokojnin na 750 evrov, “tako bi prav vsaka pokojnina znašala vsaj toliko”. Ukinili bi tudi dednost borčevskih pravic.

Zakon bo predložen v državni zbor simbolično prav na dan shoda, to je danes.

Upokojenci so tokrat res našli pravega sogovornika, ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije je namreč že zdaj dosegla več, kot je dosegla stranka DeSUS v parlamentu, pri čemer Rupar navaja, da DeSUS ni bil za upokojence, ampak le zase, zaradi svojih koristi.

Dodajmo. Upokojenci, invalidi, vojni veterani in vsi starejši od 65 let imajo pravico do brezplačnih voženj v javnem potniškem prometu (vlaki, avtobusi, mestni avtobusi). Za to je potrebna kartica, ki jo vsak pridobi na prodajnem mestu vozovnic. Pri sebi je treba imeti dokumente, vzeti si je treba nekaj dodatnega časa. (več)

Kdor kartico za brezplačni prevoz že ima, pa naj preveri, ali je ta še veljavna. Velja namreč le 12 mesecev, nato jo je treba obnoviti. Tudi to se naredi na prodajnih mestih vozovnic.

A. L.