Dan D: Zakon za reševanje stanovanjske problematike mladih

(vir: pixabay.com)

V državnem zboru bodo danes odločali o enem od najpomembnejših zakonov zadnjih let, ki bo temeljito pospešil reševanje prvega stanovanjskega vprašanja za mlade. Gre za zakon o stanovanjski shemi za mlade, ki so ga pripravili v SDM (podmladku SDS), v parlamentarno sprejemanje ga je vložila poslanska skupina SDS.

Pod predlog zakona so poleg poslancev SDS podpisani še poslanci iz vrst NSi, Konkretno, SNS, narodnosti in nepovezana poslanka Mateja Udovč.

Predlog zakona je prejšnji teden obravnaval tudi parlamentarni odbor za finance, proti so bili v Levici in SAB, nekateri iz KUL niso glasovali.

Kako bo danes, bomo spremljali, seja državnega zbora se začne ob 9. uri.

Zakon predvideva, da bodo mladi do 38 let ob prvem reševanju stanovanjskega problema prejeli jamstvo za najem posojila pri bankah država. Enako bo veljalo tudi za mlade družine.

Jamstvo bo lahko izdano za posojilo v višini največ 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Pri tem bo moral kreditojemalec kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice kredita.

Jamstva bi bila na voljo do konca leta 2032, shemo bi izvajala državna SID banka, letno bo  zanjo na voljo predvidoma za 300 milijonov evrov jamstvenih kvot.

Finančne posledice zakona? Po pričakovanjih zakon v prvem letu po sprejemu ne bo imel finančnih posledic za državni proračun, nato ocenjujejo, da bo v ta namen v proračunu potrebno zagotoviti približno 3 milijone evrov.

J. M.