Črnomelj: Končno se premika tudi pri izgradnji stanovanj

Vizualizacija bloka z 48 stanovanji na Čardaku v Črnomlju. (vir: TGH, Črnomelj)

V Črnomlju je v petek potekala slovesnost ob položitvi temeljnega kamna večstanovanjskega bloka na Čardaku. Blok bo imel 48 stanovanj, od teh bo 30 stanovanj odkupil Stanovanjski sklad Republike Slovenije in jih bo ponudil v najem.

Na slovesnosti so prisotne nagovorili mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS, in Stjepan Jarnević, direktor podjetja TGH. Zbrane je pozdravil tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Investitor je podjetje TGH Črnomelj. Vrednost projekta se ocenjuje na 5 milijonov evrov. Primopredaja stanovanj bo izvedena do konca avgusta 2021.

Minister mag. Andrej Vizjak je ob polaganju temeljnega kamna dejal, da gre za “enega pomembnejših projektov, ki omogoča in spodbuja skladnejši regionalni razvoj. V Sloveniji bomo lahko s pomočjo takšnih projektov boljše živeli – ne samo v urbanih področjih, ampak tudi izven, kot je na primer prav Bela krajina.”

“Če so ljudje navajeni živeti zunaj velikih mest, je to treba spodbujati in podpirati. Projekt gradnje je zato pomemben doprinos za Črnomelj, nas pa še čaka skupno delo, da ohranimo mlade v Beli krajini in drugih manjših naseljih,” je poudaril minister.

Hkrati je spomnil, da bo ministrstvo, ki ga vodi, spodbujalo zakonodajo, ki bo v nadaljevanju bolj pozdravljala najemniški trg. Ob zaključku je vsem zaželel dobro delo in uspešno gradnjo.

“Zadovoljen sem, da smo na Javnem pozivu za nakup stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj 2020 uspeli pridobiti 30 od 48 stanovanj v večstanovanjskem objektu. Etažnost objekta je NP + VP + 3 + T, objektu pripada 69 parkirnih mest. Velikost stanovanj se giblje med 40 in 75 kvadratnih metrov, razen v terasni etaži, kjer so nadstandardna stanovanja večjih površin,” je izpostavil mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS.

“Naj poudarim, da je Stanovanjski sklad RS največji kupec objekta, ki bo odkupil 30 stanovanjskih enot v treh etažah, kar pomeni 57 odstotkov vseh prodajnih površin. Stanovanja v preostalih treh etažah bodo namenjena prostemu trgu, od tega bo 15 oskrbovanih. Rok za predajo vseh stanovanj je konec avgusta naslednjega leta,” je dejal Stjepan Jarnević, direktor podjetja TGH.

Mag. Andrej Vizjak
Mag. Črtomir Remec

Foto: Twitter in Stanovanjski sklad RS

C. R.