Črnomelj: Kolesarska povezava med Kanižarico in Črnomljem odprta

Kolesarska steza v Kanižarici (foto: Jani Pavlin, vir: občina)

Župan občine Črnomelj, Andrej Kavšek, je skupaj z direktorjem podjetja TGH Stjepanom Jarnevićem, v sklopu praznika občine Črnomelj uradno predal namenu novo regionalno kolesarsko povezavo Črnomelj – Kanižarica. 

Osrednja proslava ob prazniku Občine Črnomelj bo drevi, ob 18. uri, v Kulturnem domu Črnomelj. Podelili bodo tudi občinska priznanja za dosežke na področju športa in ostala priznanja.

Vrednost izgradnje skupno okoli 700 metrov kolesarske povezave je znašala okoli milijon evrov, dela pa je izvajalo podjetje TGH s podizvajalci.

Kot je ob odprtju povedal župan Andrej Kavšek gre za veliko pridobitev občine, saj imajo s tem projektom zdaj 4,3 km neprekinjene kolesarske povezave na relaciji Črnomelj – Kanižarica. Naložba omogoča varne dnevne migracije iz Kanižarice in Črnomlja proti zaposlitvenima centroma Industrijska cona Akrapovič-Livar-Polycom in Poslovna cona TRIS ter med večjimi stanovanjskimi soseskami, kot sta Čardak Črnomelj in Kanižarica.

Izvajalec gradbenih del je bilo podjetje TGH iz Črnomlja s podizvajalci podjetji Teleg-m, AGM Starešinič in EVI. Nadzorna dela so opravljali 3DD Statika Živko Franko s. p., koordinacijo zdravja in varstva pri delu pa podjetje Renova. Za projektno dokumentacijo je poskrbelo podjetje GPI s projektantko Mojco Radakovič.

Za potrebe izgradnje kolesarske steze je izvajalec moral odstraniti objekt ob igrišču v Kanižarici. Zato so hkrati z deli izgradnje kolesarske steze pripravili priključke za postavitev mobilnega nadomestnega objekta, ki ga bo Krajevni skupnosti Kanižarica podarilo podjetje Adria Dom. Hkrati so sanirali tudi površino poškodovanega asfalta na igrišču.

Vrednost projekta je 1.019.986 evrov, od tega je bilo zagotovljenih sofinancerskih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije 500.000 EUR, razliko pa je občina zagotovila v svojem proračunu.

Za scenarij in organizacijo odprtja je poskrbel JSKD OI Črnomelj, za kulturni program pa David Kopač in Andrej Kunič iz Glasbene šole Črnomelj.

Dogodek je vodil kolesar Matej Horvat, odprtje pa so popestrili kolesarji, ki so se slovesno zapeljali po novi kolesarski stezi in tako uradno odprli stezo.

Foto: Občina Črnomelj, foto Jani Pavlin

A. L.