Črnomelj: Kdo je dobil in kdo izgubil

Črnomelj (vir: Wikipedia)

V črnomaljski občini je včeraj volilo 5.930 volivcev in volivk ali 49,33 odstotka vseh volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila nižja od udeležbe 18. novembra, ko je bila ta 58,80-odstotna. Na volišče se je odpravilo 1.142 manj volivcev.

Tako v prvem kot v drugem krogu je zmagal Andrej Kavšek, ki je kandidiral s podpisi volivcev in volivk. Presenečenje tokratnih volitev je bilo, da je že v prvem krogu volitve izgubila aktualna županja Mojca Čemas Stjepanovič. Župani, ko so enkrat izvoljeni, so namreč v veliki prednosti in jih je težko premagati. Da izgubijo že v prvem krogu, pa je sploh redkost. V Črnomlju je bilo tako, v drugi krog se je uvrstila mag. Maja Kocjan, ki je kandidirala s podporo strank SDS in Nove Slovenije – krščanski demokrati (N.SI).

V drugem krogu je očitno, da so volivci županskih kandidatk SD, DeSUS in LMŠ večinoma ostali doma. Kar ne čudi, tako Kavšek kot Kocjanova dejansko bolj pripadata desnici, volivci levih strank pa v drugem krogu tako niso imeli svojega kandidata.

Kakšne so razlike v programih Kavška in Kocjanove?

Bistvenih razlik ni. Nasploh so imeli vsi štirje kandidati, ki so kandidirali že v prvem krogu (Kavšek, Kocjanova, Čemas Stjepanovičeva in Fabjanova), precej podobna programska izhodišča. Vse to, kar črnomaljska občina nujno potrebuje: izgradnja 3. razvojne osi in ureditev celotne infrastrukture, tudi daljnovoda, nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in podobno.

Razlika med Andrejem Kavškom in Majo Kocjan se je sprva nakazovala pri migrantskih vprašanjih. Kocjanova, ki je pobudnica in predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Črnomlju, ni skrivala, da želi ob državni meji (Kolpi) postavitev panelnih ograj po celotni dolžini, okrepitev policije in pomoč vojakov Slovenske vojske z dodatnimi pooblastili. Kavšek pa je sprva dejal, da so migracije globalni problem, več ni pojasnjeval. Svoje stališče je razkril šele v zadnjih dneh, ko je v soočenju za Dolenjski list povedal, »da bo treba urediti javno razsvetljavo, ustrezne ceste, da bodo lahko policisti patruljirali, tehnična sredstva za odkrivanje beguncev in povečati število policistov ob meji«.

O ograji sicer ni govoril, vendar že to nakazuje, da se stališča med Kavškom in Kocjanovo vendarle ne razlikujejo tako bistveno, kot je to izgledalo v začetku.

Slovenska demokratska stranka (SDS) je sicer najmočnejša stranka v Občini Črnomelj. Prejela je največ glasov. V občinskem svetu ima 6 svetnikov, število je glede na prejšnji mandat povečala za dva. Lista za razvoj, ki je podpirala Andreja Kavška in je druga po številu prejetih glasov v občini, ima prav tako 6 svetnikov.

Od 24 svetnikov (skupno z romskim predstavnikom) imata tako prva dva polovico vseh oziroma 12 občinskih svetnikov.

Zadnje volitve je poleg padca Čemas Stjepanovičeve zaznamoval tudi večji padec stranke v preteklem mandatu daleč najmočnejše stranke Socialni demokrati (SD), ki ima po novem le 5 svetnikov in je tretja stranka v občini. SD je podpirala Čemas Stjepanovičevo, ki je bila članica in kandidatka stranke DeSUS. Tudi DeSUS je na zdajšnjih volitvah precej izgubil. Ima le dva svetnika, skupno s stranko SD je to 7 svetnikov. V prejšnjem mandatu so jih imeli skupno 13. Izgubila je tudi N.SI, ki ima zdaj le enega svetnika, v prejšnjem mandatu so imeli 3. Očitno se jim koalicija s strankama SD in DeSUS v prejšnjem mandatu ni obrestovala. Dva svetnika je izgubila tudi SLS.

Novo izvoljeni občinski svetniki so:

  • SDS (6): Bernarda Kump, Franc Ivanušič, Matej Banovec, Anton Brula, Maja Kocjan, Marko Mravinec
  • Lista za razvoj (6): Dubravko Čengija, Zalka Bosanac, Zoran Špec, Tatjana Kmetič Škof, Matjaž Barič, Tadeja Lamut
  • SD (5): Jaka Birkelbach, Leopold Perko, Janez Perušič, Samo Kavčič, Mira Radojčič
  • LMŠ (2): Vesna Fabjan, Renata Butala
  • DeSUS (2): Štefan Misja, Mojca Čemas Stjepanovič
  • NSi (1): Nataša Hudelja
  • SLS (1): Andrej Fabjan
  • Predstavnik romske skupnosti (1): Henček Kosec

V novem občinskem svetu sta člana dva prejšnja župana, poleg aktualne tudi nekdanji dolgoletni župan Andrej Fabjan.

Če bodo vsi skupaj našli skupen jezik in ne bo nagajanja, pač pa sodelovanje, se Črnomlju pod novim vodstvom lahko obeta bistveno boljša prihodnost.

J. M.