Anja Bah Žibert: “Proračuna za prihodnji dve leti sta izgubljena priložnost za Slovenijo!”

Izračuni, koliko okvirno bo vsaka občina v volilnem okraju, v katerem je bila Anja Bah Žibert izvoljena, v letu 2020 izgubila, ker vlada ni sprejela predloga glede zvišanja povprečnin, kar so predlagali v SDS. (vir: ABŽ)
Poslanka Anja Bah Žibert (foto: Matija Sušnik, Državni zbor)

Proračuna za prihodnji dve leti lahko nekako primerjam s filmom o slovenski poti za naslednji dve leti. Ne piše se nam prav nič spodbudnega in scenarij, ki bi lahko bil zelo pozitiven, to žal ne bo, še posebej za pomembni dve skupini državljank in državljanov, to so mladi in upokojenci. Kljub temu da bosta proračuna najbogatejša v zgodovini Slovenije, nista razvojno naravnana.

Vlada oziroma vladna koalicija zanemarja mlade in upokojence, kar je sramotno in nedopustno, čeprav smo v SDS predlagali dvig proračunskih postavk, ki se nanašajo prav nanje.

Denarja tako ne bo za nujno potrebne domove za ostarele, na katere že sedaj čaka več kot 10.000 starostnikov. Ta številka se bo, žal, večala še naprej. Prav tako se pozablja na mlade, še posebej na mlade družine. Še toliko bolj sedaj, ko so banke zaostrile pogoje za pridobivanje kreditov. Šarčeva vlada namenja zgolj 3,7 milijonov evrov za reševanje stanovanjske politike, čeprav vemo, da je pravica do stanovanja ustavna kategorija. Na drugi strani pa bo šlo skoraj 25 milijonov evrov za protokol, kar je pravzaprav vladna jedača in pijača, ter neverjetnih 171 milijonov evrov za operativne stroške. Leta 2021 bodo ti stroški znašali kar 307 milijonov evrov!

Pri tem pa vlada noče poiskati dodatnega denarja za dvig povprečnine občinam, kar smo predlagali v SDS. Občine nujno potrebujejo dodaten denar za ceste, vodovod in kanalizacijo, vrtce, športno infrastrukturo …

Proračuna za prihodnji dve leti sta tako izgubljena priložnost za Slovenijo!