nedelja, 23 junija, 2024
Doma Bela krajina Javno pismo županji Črnomlja: “Kaj bomo naredili? Kje rabite pomoč, saj sami...

Javno pismo županji Črnomlja: “Kaj bomo naredili? Kje rabite pomoč, saj sami očitno ne zmorete?”

Črnomelj: Ali županji otroci res nič ne pomenijo?

Vrtec Majer

Prek spletnih medijev je zaokrožilo pismo, ki ga je glede Vrtca Majer napisala Polona Klančnik iz Črnomlja. Opremila ga je tudi s fotografijami. Iz vsebine je razvidno, da ga lahko označimo tudi kot javno pismo črnomaljski županji Mojci Čemas Stjepanovič.

Spoštovane Črnomaljke, spoštovani Črnomaljci, dragi starši

Nekaj časa se že govori o vrtcu Majer, pa se še kar ni zgodilo nič. Kljub temu, da se nekaj staršev aktivno bori in išče odgovore, jih županja na fini način ignorira, kot da se to nje ne tiče. Mogoče misli, da se bo prah polegel in bomo utihnili. Ne, ne bomo, samo globlje bomo začeli drezati in se obračati po pomoč na višje instance, ker gospa županja očitno nima interesa niti posluha za dobro življenje v Črnomlju, pa sem seveda spada še veliko več kot vrtec, ampak to je že druga tema.

Sama sem kot starš zgrožena. Ko sem prvič videla vrtec, enoto Majer, mi je zastal dih: Kam starši vozijo otroke leta 2017? Slišala sem, da starši rečejo, pa saj je samo eno leto, pa saj jim ni nič slabega, pa saj ne rabijo več. Ni res! Imam prijateljice mamice, ki živijo v drugih krajih in vem, kaj otroci dobijo za enak denar drugje, govorimo o otrocih starosti od enega do dveh let. Moja nečakinja ima 17 mesecev in hodi v vrtec v Podgorje pri Slovenj Gradcu. V letu 2017 so dobili nov eko vrtec, ki je bil zgrajen v javno zasebnem partnerstvu.

Takšnih vrtcev je na Koroškem kar nekaj, kot tudi drugje po državi, razen seveda v Črnomlju!

Naj vam samo povem, otroci so zunaj vsak dan po nekaj ur, delajo snežake in krasijo drevesa, imajo noč čarovnic, izrezujejo iz buč in potem povabijo starše na praznovanje … Govorim o skupini 1 – 2 leti starih otrok. Kdaj je bilo to omogočeno otrokom in staršem enote Majer? Prepričana sem, da bi si vzgojiteljice želele omogočiti vse to, le da nimajo nikakršnih pogojev.

Županja ves čas trdi da vrtec dosega minimalne standarde, pa jih žal ne, kot ste lahko videli v zapisniku inšpekcije.

Vrtec bi moral biti uradno zaprt 1. 12. 2017. Kopalnice ne ustrezajo in morajo odpraviti pomanjkljivosti, zunaj morajo urediti prostor, itd. itd. … A zato sedaj bo denar, da spet zakrpajo luknjo. Prosim vas? Prav za norca nas imajo.

Kako naprej? Županje se to ne tiče, kot je rekla moja prijateljica, več ji pomenijo mrtvi kot pa otroci (ureja se cesta v Vojno vas, ki je zgleda veliko bolj pomembna kot vrtec in naši malčki, urejalo se bo tudi pokopališče in okolica), da ne bo pomote, tudi to se mora urediti, kot še veliko veliko drugih stvari v Črnomlju.

Mesto razpada in izgleda kot mesto duhov.

Sama sem se preselila iz Slovenj Gradca, kjer je občina v zadnjih 10 letih naredila nemogoče spremembe in mesto zgleda res krasno. Slovenj Gradec je po velikosti primerljiv s Črnomljem, tako da denar ni izgovor.

In ko govorimo o enakih možnostih. Oddelek za romske otroke na Čardaku? Čisto druga dimenzija, imajo dovolj širok hodnik, lepe igralnice. Veliko svetlobe, kar mislim, da je zelo pomembno in seveda možnost koriščenja igral. Tako kot mora bit. Kaj pa naši otroci? Če bi bila situacija obratna, bi se starši romskih otrok dvignili, takrat sem prepričana, da bi bilo vse urejeno v mesecu dni.

Torej gospa županja, kaj bomo naredili? Kje rabite pomoč, saj sami očitno ne zmorete?

Sama s podporo staršev se bom obrnila na ministrico, ker temu je treba narediti konec. Mogoče moji otroci ne bodo hodili v nov vrtec, bodo pa tisti, ki prihajajo. Vrtec Majer se mora zapreti. Prav tako prosim vse starše, zbudite se, dokler ne bomo naredili nič, bomo živeli v “bedi”, saj občinski svet (večina) z županjo na čelu očitno nima posluha ne samo za starše, ampak za vse, ki živimo v Črnomlju.

Za primerjavo neenakih možnosti vam prilagam slike vrtca enota Majer in enota Čardak romski oddelek. Vsi enaki, vsi enakopravni!!!

Avtorica: Polona Klančnik

Objavljamo galerijo, za povečanje kliknite na posamezno fotografijo. Vir fotografij: Planet TV, Televizija Vaš kanal.

Vir: radio-odeon.com

Dodajmo, da smo nekatere poudarke zaradi lažje berljivosti naredili v uredništvu.

C. R.