četrtek, 20 junija, 2024
Doma Bela krajina Črnomelj: 46-letniku zasegli orožje in strelivo

Črnomelj: 46-letniku zasegli orožje in strelivo

Zaseženo orožje. (vir: PU Novo mesto)

Policisti Policijske postaje Črnomelj so včeraj dopoldne na podlagi odredbe Okrajnega sodišča v Črnomlju opravili hišno preiskavo pri 46-letniku iz okolice Črnomlja in pri tem zasegli (skupaj šest kosov):

1. Dve pištoli znamke CZ M57 (Tokarev), kalibra 7,62 mm;
2. Pištolo znamke CZ M70, kalibra 7,65 mm;
3. Pištolo znamke ISSC M22, kalibra LR 22 mm;
4. Polavtomatsko puško znamke Češka Zbrojevka 858 Tactical 4P, kalibra 7,62
mm;
5. Pištolo znamke Zastava Arms CZ 999 Scorpion, kalibra 9 mm Parabellum.

Poleg omenjenega orožja so zasegli še naslednjo količino streliva:

– 113 nabojev kalibra 7,62 mm za pištoli M57,
–  52 nabojev kalibra 7,65 mm za pištolo M70,
–  50 nabojev kalibra 9 mm za pištolo CZ 999,
–  51 nabojev kalibra LR .22 za pištolo M22 ter
– 456 nabojev kalibra 7.62 mm za polavtomatsko puško CZ 858 Tactical.

V postopku so policisti ugotovili, da 46-letnik poseduje veljavno orožno listino za športno orožje od leta 2010 (za orožje od točke 1 do 4) in od leta 2017 tudi veljavni orožni list za vpištolo znamke Zastava Arms CZ 999 Scorpion.

Zaradi suma, da je lastnik orožja kršil določila zakona o orožju (prepuščanje oziroma posojanje orožja drugim osebam, neprevidna, nestrokovna in malomarna uporaba in shranjevanje ter prepuščanje osebam, ki niso upravičene do posesti orožja) so policisti orožje in strelivo, skupaj z orožnimi listinami, zasegli.

Strelivo in orožje bodo poslali v strokovno analizo, med drugim tudi zaradi suma, da so določeni kosi orožja predelani (opomba: polavtomatska puška CZ858 je na zunaj podobna ruski AK-47 oziroma »kalašniku«).

Informacija o domnevni zlorabi orožja je prišla do policije od novinarjev, ki so na javno dostopnem profilu Facebook opazili posnetek z več osebami, ki so bile pod očitnim vplivom alkohola (ali drugih substanc) in pri tem rokovali z orožjem.

Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da gre za znane osebe iz območja Črnomlja.

Po zaključenih strokovnih analizah bodo policisti uvedli postopek o prekršku zaradi kršitev zakona o orožju ali podali kazensko ovadbo zoper osumljenega lastnika orožja, upravni enoti pa predlagali odvzem orožja. Do takrat se orožja nahaja pri policiji, so sporočili s PU Novo mesto.

Po poročanju portala 24ur naj bi se vse to dogajalo v romskem naselju Lokve, kjer so objavili tudi posnetek s Facebooka: /orozje-in-droge

C. R.