Črnomelj: 11. slovenski festival kamišibaja

11. slovenski festival kamišibaja v v Cerkvi Svetega Duha v Črnomlju.

V Črnomlju je ob koncu tedna, od petka do nedelje, med 15. in 17. septembrom, v čudovitem ambientu Cerkve Sv. Duha in v Knjižnici Črnomelj, potekal 11. slovenski festival kamišibaja.

V Knjižnici Črnomelj so v petek popoldne pripravili delavnico za otroke z naslovom Kamšibaj za vsak žep v izvedbi KUD Zlata skledica.

V soboto, ob 11. uri, je bilo v Cerkvi Sv. Duha slovesno odprtje prvega tekmovalnega dela festivala s pozdravnimi nagovori. Ustvarjalce in občinstvo so pozdravili podžupanja Občine Črnomelj mag. Maja Kocjan, predsednik Društva kamišibaj Slovenije Boštjan Oder, državna selektorica za kamišibajsko gledališče Silva Karim in vodja OI JSKD Črnomelj Helena Vukšinič.

Ob 17. je sledil drugi tekmovalni del programa za otroke; ob 19. slovesno odprtje razstave pedagoginje, ilustratorke in oblikovalke Silve Karim; ob 20. uri je bil tekmovalni del programa za odrasle. Vse predstave si je ogledala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali: lutkarica in kamišibajkarica Tatjana Grabrijan, avtorica in urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija Martina Peštaj in akademski slikar Robert Lozar.

Festivalsko dogajanje sta v nedeljo sklenila okrogla miza, ki jo je vodil predsednik društva Kamišibaj Slovenije Boštjan Oder in zaključek festivala s podelitvijo posebnih priznanj ter Zlatega kamišibaja 2023. Podelitev nagrad je vodil Aleksander Riznič.

Strokovna komisija je izbrala naslednje nagrajence: priznanje za debitanta Matic Učakar, za preplet humorja, likovne zasnove in izvedbe Vesna Marion, za najboljšo likovno podobo Violeta Anđelić, za interpretacijo poezije Metka Damjan in za inovativen pristop Joža Žuna in Tomaž Marič. Najvišjo stanovsko nagrado Zlati kamišibaj za leto 2023 sta prejela Vanja Iva Kretič in Boštjan Oder za predstavo »Tja med ljudi bova, deklica, šla … ljubezenska pisma med Kajuhom in Silvo.«

Na letošnjem festivalu se je skupno predstavilo 35 najboljših izvajalcev tega priljubljenega papirnatega gledališča, ki jih je na predhodnih regijskih festivalih izbrala državna selektorica Silva Karim. Celoten program je obogatila razstava z naslovom »Svet iz mojega butaja«, ilustratorke in kamišibajkarice Silve Karim.

Kamišibbaj se bo naslednji dve leti mudil v Gorici. V sklepnem dejanju nedeljskega dogajanja je zato predsednica društva KUD Zlata skledica Breda Kočevar simbolično predala organizacijo festivala Katarini Ferletič. “Hvaležni smo, da je mesto Črnomelj imel priložnost gostiti Slovenski festival kamišibaja, saj nam je prinesel odlične zgodbe in prijazne kamišibajkarje,” so zapisali organizatorji.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij tridnevnega dogajanja v Črnomlju:

Petek, 15. september 2023:

Sobota, 16. september 2023:

Nedelja, 17. september 2023:

Fotografije: Jani Pavlin, Lana Mikložič in Knjižnica Črnomelj

A. L.