Čistka in vladni prevzem RTV Slovenija pod krinko depolitizacije

RTV Slovenija (vir: arhiv)

Na Radioteleviziji Slovenija je po izvolitvi nove uprave prišlo do kadrovskega cunamija. Ta se izvaja po sporni in nedemokratični odločitvi manjšine ustavnih sodnikov, ki so maja letos odpravili zadržanje izvajanja novele Zakona o RTV Slovenija, čeprav o morebitni neustavnosti še niso presodili.

Tako lahko nemočno spremljamo proces “depolitizacije in osvoboditve RTV Slovenija”, ki ju je napovedal predsednik vlade Robert Golob.

Da bo novo “depolitizirano” vodstvo očitno šlo v “veliko čistko”, je julija letos napovedal novi član Uprave RTVS Simon Kardum in to kar z otroško izštevanko. Po imenovanju za člana uprave je svoje načrte dela pospremil z besedami: “Naporno bo. Zna biti tudi veselo. In zato vam postrežem z eno otroško izštevanko: An ban, pet podgan, štiri miši, uh me piši, vija, vaja ven.”

V imenu “osvoboditve” sta bila tako nezakonito odstranjena v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough in v. d. direktorja TVS Uroš Urbanija, pod hudimi pritiski je odstopila odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik in cela vrsta urednikov, denimo, v. d. urednika portala MMC Igor Pirkovič in urednik notranjepolitične redakcije Martin Nahtigal. Odstranjuje se tudi voditelje dnevno-informativnih oddaj. Dnevnika tako ne vodita več Valentina Plaskan in Nejc Krevs, Luka Svetina pa ne Odmevov. Mesto vršilke dolžnosti urednice informativnega programa do imenovanja novega odgovornega urednika opravlja donedavna dopisnica iz Nemčije Polona Fijavž, ki je tudi glavna izvajalka neutemeljenih razrešitev.

Evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič so se ob tem “mesarskem” kadrovskem čiščenju že obrnili na Evropsko komisijo s skrbjo, da so te čistke izjemno problematične z vidika prizadevanj Evropske komisije za pluralizacijo, demokratizacijo in omogočanje objektivnega poročanja nacionalnega medija brez političnega vmešavanja.

V Združenju novinarjev in publicistov so poudarili, da “izvajalci čistk na RTV Slovenija do zdaj niti v enem primeru kot razlog odstranitve ali zamenjave niso navedli kakovosti, pač pa so menjave in odstranitve potekale ekspresno in mimo postavljenih in uzakonjenih postopkov. Čistke izvaja urednica, ki je na tem mestu nezakonito, očitno zgolj z določeno nalogo. Po novem Zakonu o RTV Slovenija je namreč potrebno za mesta odgovornih urednikov izvesti javne razpise, kar pa v tem primeru ni bilo (21b. člen, prvi odstavek)”.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke pa ob tem menijo, da gre poleg popolne zlorabe pojmov, kot sta “depolitizacija” in “osvoboditev”, tudi za nedopustno ravnanje šikaniranja in poseganja v človekovo integriteto in dostojanstvo.

Glede na to, da se nedopustni in nedemokratični politični pritiski in s tem tudi napadi na svobodo govora, ki jo zagotavlja Ustava RS, stopnjujejo, zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega Odbora za kulturo, kar mora biti prioriteta.

A. L.