Cena rušenja zakona o dolgotrajni oskrbi bo visoka

(vir: pixabay.com)

Cena rušenja zakona o dolgotrajni oskrbi bo visoka. Izgubljeno leto, slabši zakon, višji prispevki. Poleg tega aktualna vlada in resorno ministrstvo pod vodstvom stranke Levica nista sposobni operativno izpeljati zakona, tudi če jim s posveti pomaga predsednica države.

Tako je na Twitterju zapisala evropska poslanka Romana Tomc in v nadaljevanju delila kolumno, ki jo je napisala za tednik Demokracija.

Ker je problematika izredno pomembna, saj vpliva predvsem na življenje starejših in obolelih ter socialno šibkih, kolumno Romane Tomc objavljamo v celoti.

“Kot da vladajoča koalicija še ni naredila dovolj škode, sedaj vlada predlaga še nov, dodaten prispevek na plače. Plačevali ga bodo tudi upokojenci, kar pomeni, da bodo pokojnine nižje. Izvajalska mreža se oži, birokracija se povečuje, Centri za socialno delo (CSD) bodo dodatno obremenjeni. Predstavniki delodajalcev in sindikatov se jezijo, da jih vlada sploh ne posluša, predstavniki socialnih zavodov pa, da na ministrstvu ne upoštevajo stroke. Vlada ga je sprejela prav na hitro, po hitrem postopku naj bi ga obravnaval tudi državni zbor. Brez poglobljene razprave torej, koalicijski poslanci bodo strumno pritisnili na gumb in brez zadržkov izglasovali zakon, ki je naletel na zares buren odziv in zgražanje.

Izjave ministra Simona Maljavca so nespodobne in nevredne ministra. So žalitev za vse, ki razmišljajo s svojo glavo. Sprenevedanje je mila beseda za njegove nastope, ki so polni floskul, lepih besed o skrbi za starejše, obljub, da se bodo še naprej pogovarjali z deležniki in seveda reševali vsa odprta vprašanja.

Žal je zakon močno poslabšana, vendar veliko dražja različica prejšnjega zakona, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše.    

Vodilo prejšnje vlade, ki je pripravljala zakon, je bilo, da ljudi ne smemo po nepotrebnem in na zalogo obremenjevati z dodatnimi prispevki. Zato naj bi se del stroškov za dolgotrajno oskrbo pokril iz zdravstvenega prispevka, del pa iz pokojninskega. Že sedaj se namreč oba prispevka uporabljata tudi za kritje stroškov, ki spadajo v dolgotrajno oskrbo. Novega prispevka torej ni smotrno uvajati, dokler natančno ne vemo, koliko ga sploh potrebujemo. V tem času bi razliko krili iz proračuna.

Ker gre za veliko denarja, bi proračun razbremenili tako, da bi si pomagali tudi z evropskimi sredstvi. Vlada Janeza Janše je to dosegla s pogajanji pri Evropski komisiji, kar ni bilo prav lahko.

Šele kasneje, ko bi se po nekaj letih izvajanja pokazalo, kakšen je dejanski strošek celovite dolgotrajne oskrbe, bi določili nov prispevek. Tako pripravljeni zakon je bil tudi sprejet, vendar je Golobova koalicija s pomočjo nevladnih organizacij naredila vse, da bi preprečila njegovo uveljavitev. Naj spomnim na to, da je bila ena od največjih kritikov zakona in aktivistov nevladna organizacija Srebrna nit, ki je danes pobudnica uvedbe evtanazije.

Posledice rušenja dobrega zakona so tu, čas je izgubljen, marsikdo se drži za glavo, vendar poti nazaj ni več.

Danes vlada ljudem vsiljuje slabšo in dražjo ponudbo dolgotrajne oskrbe. Da je predlog res zelo slab, govori tudi dejstvo, da ga kritizirajo vsi po vrsti, celo tisti, ki so rušili prejšnji zakon. Na voljo bo manj storitev za več denarja. Uvaja se nov prispevek, pri tem pa se niti pokojninski niti zdravstveni ne zmanjšujeta. Evropska sredstva so izgubljena, ker vlada ne more izpolniti obljub in izvesti reform. Očitno pa se oblast zaradi tega prav nič ne vznemirja. Zakaj bi se, saj bodo v njim naklonjenih medijih našli izgovore za svojo nesposobnost in prevalili krivdo na Janševo vlado, češ da je postavila previsoke cilje. Zanje mogoče res.

Smo sredi leta 2023, zakon pa bo v celoti začel veljati šele leta 2026.

Ministrstvo s tem sporoča, da se nikamor ne mudi in da si bodo vzeli čas za pripravo vseh potrebnih birokratskih postopkov. Upam, da bodo v tem času našli tudi ljudi, ki bodo izvajali storitve na terenu, ker teh ni in so zelo slabo plačani. Na tem ministrstvo ne dela prav veliko in to je tisti del sistema dolgotrajne oskrbe, ki bi nas moral resnično skrbeti.

Veliko pomoči potrebnih bo v teh letih, ko se bo ministrstvo sprehajalo po svoji časovnici, ostalo brez oskrbe. Nekateri je nikoli ne bodo dočakali. Osebne tragedije bodo zaznamovale življenja mnogih družin. Svojci bodo še naprej jemali dopust, da bodo lahko oskrbovali svoje najbližje, predvsem ženske bodo še naprej izgorevale. Veliko tistih, ki nimajo svoje družine, bo ostalo zanemarjenih.

Vsota osebnih stisk sestavlja sliko slovenske družbe kot celote, na katero ne moremo biti ponosni. Medtem ko se v ozadju nevladnikom pretakajo milijoni evrov, porablja se denar, tudi od upokojencev, za dokapitalizacijo energetskih družb, reševanje tajkunov in nove anekse k pogodbam za dvorne dobavitelje, nismo sposobni poskrbeti za najbolj ranljive in zagotoviti ljudem dostojne starosti.

Zagotovo pa tem, ki so največ pripomogli k temu, da smo prišli v takšno situacijo, ne bo zmanjkalo lepih besedo o sočutju, solidarnosti, pomoči, zaščiti žensk in podobnih floskul. Imajo dober in pogosto v srce parajoč nastop. Zato njihove prevare ljudje teže prepoznajo. Vladi pa je najpomembnejši cilj »depolitizacija« RTV Slovenija. Z ustreznim medijskim poročanjem celo nadpovprečna inflacija postane sprejemljiva, ljudje ne zahtevajo več višjih pokojnin, ker jih bodo prepričali, da so lahko veseli, da jim jih ne bodo znižali. Tudi za slab zakon in vse težave, ki bodo spremljale zakon o dolgotrajni oskrbi, bodo našli izgovore. Tudi za zvišanje cen v domovih za starejše obstaja pojasnilo, samo za zvišanje pokojnin se nikakor ne najde denarja.

Medtem ko bomo poslušali lepe nastope in ko se bodo obljube podirale druga za drugo, bodo ljudje še naprej potrpežljivo čakali, čakali, čakali …”

Vir

M. D.