Janša: “Golobova vlada je nacionalna katastrofa za Slovenijo”

Golobova vlada (vir: arhiv)

Blagovna menjava je maja še upadla in ostala manjša kot pred letom; razpoloženje v izvozno usmerjenih dejavnostih je nizko, je objavil vladni Urad za makroekonomske analize in razvoj.

Zapisali so, da se je realni uvoz blaga maja nadalje zmanjšal, v zadnjih mesecih sta opazno upadla zlasti uvoz vmesnih proizvodov in proizvodov za široko potrošnjo (desez.).

Realni izvoz blaga pa se je maja nekoliko povečal (po večmesečnem upadu), k temu je prispevalo zlasti povečanje izvoza v države izven EU (desez.). Izvoz v države EU, kamor izvozimo okoli 75 % blaga, je ostal podoben aprilskemu, se pa od začetka leta zmanjšuje predvsem izvoz v Italijo in Avstrijo.

V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila v prvih petih mesecih letos blagovna menjava (tudi z državami EU) manjša (izvoz za 2,5 % in uvoz za 6,8 %). Šibka aktivnost v glavnih trgovinskih partnericah negativno vpliva na razpoloženje in pričakovanja v izvozno usmerjenih dejavnostih. Pričakovanja glede izvoznih naročil so se tako junija znižala na najnižjo raven po avgustu 2020.

Janez Janša je ob objavi teh ugotovitev na Twitterju zapisal: “Golobova vlada je nacionalna katastrofa za Slovenijo. Žal najhuje šele prihaja.”

Vir: Grafi tedna od 3. do 7. julija 2023

A. L.