Časovnih omejitev za nakup ni več, prodajalne bodo izjemoma odprte tudi v nedeljo

(vir: pixabay.com)

Vlada je odpravila ukrep časovne omejitve za nakupe v prodajalnah, ki je veljala za upokojence, invalide in nosečnice. Preverjanje starosti v prodajalnah je odpravljeno.

Prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pa bodo v nedeljo, 3. maja 2020, dopoldan, izjemoma odprte.

Vlada sicer še vedno priporoča, da ranljive skupine (upokojenci, invalidi in nosečnice) svoje nakupe opravljajo v času, ki je namenjen samo njim, ker druge skupine potrošnikov takrat ne opravljajo svojih nakupov. Ni pa to obvezno.

Kljub temu, da so prodajalne ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, pa so z namenom preprečevanja gneče v prodajalnah v času pred in po prvomajskih praznikih določili, da so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lahko v nedeljo, dne 3. maja 2020, odprte od 8. do 13. ure.

V dneh pred in po prazniku (30. aprila in 4. maja) se namreč pričakuje povečan obisk, zato so sprejeli ta ukrep.

Ostali ukrepi, kot so uporaba zaščitnih mask, razkuževanje in upoštevanje varnostne razdalje, še vedno veljajo. In bodo tudi veljali še dlje časa, najmanj do iznajdbe zdravila in cepiva zoper novi koronavirus.

C. R.