Vlada odpravila prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča

Vlada je včeraj odpravila splošno omejitev gibanja na občine izven stalnega ali začasnega prebivališča, bodo pa lahko posamezne občine še vedno omejile dostop na posamezne javne površine.

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 pa začasno še vedno ostaja v veljavi prepoved zbiranja na javnih mestih, obvezno je nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in razkuževanje rok.

Še vedno ostaja prepoved gibanja, dostopa in zadrževanje na javnem kraju, se pa v okviru izjem iz odloka dovoljuje gibanje:

– skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin ali posameznikov;
– skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na ali iz dela ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, kjer se izvajajo z odlokom dovoljene storitve, pa je treba upoštevati ohranjanje varne razdalje do drugih oseb, obvezna je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok. Razkužila mora zagotoviti ponudnik storitev.

Vladni predsednik Janez Janša je v krajšem nagovoru po seji vlade povedal, da “od ponedeljka dalje sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke”.

Poudaril je, da je Slovenija dosegla pomembno etapno zmago v boju z epidemijo koronavirusa, zato je mogoča postopna odprava omejitev za predvidljivo prihodnost. “Zaradi hitre priprave obeh proti korona zakonskih paketov pa smo tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi.”

Sporočil je: “Spoštovani vsi, ki ste se obnašali odgovorno do sebe in do drugih v času epidemije koronavirusa, toliko življenj ste rešili. Hvala. Vztrajajmo odgovorno naprej.”

Graf, iz katerega so razvidni podatki za Slovenijo, Furlanijo Julijsko krajino in Lombardijo. Graf je sinoči na Twitterju objavil premier Janez Janša.

Vlada je načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih sprejela na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov Ministrstva za zdravje. Nekatere dodatne odločitve bodo predvidoma sporočili tudi danes.

Več o tem je dostopno na spletni strani Vlade RS, kjer je dostopen tudi posnetek nagovora vladnega predsednika Janeza Janše:   tukaj

C. R.