Postopno odpiranje vrtcev in šol za določene skupine predvideno za 18. maj

pixabay.com

Eden od ukrepov, ki jih je včeraj potrdila vlada, je tudi postopno odpiranje vrtcev in šol, ki je zaenkrat predvideno za 18. maj, je sinoči po seji za medije povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec.

Vrtce in šole bodo predvidoma najprej odprli samo za določene skupine in razrede, o varnostnih protokolih (navodilih) bo več znanega prihodnji teden.

Ministrica dr. Simona Kustec

Najprej bomo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo.

Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na nek običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje,” je sinoči za medije povedala ministrica Simona Kustec.

Za ostale učence se bo šolsko leto zaključilo na daljavo. “Smernice in navodila v zvezi s tem so že sprejete. Tako se šolanje že izvaja in tako se bo tudi končalo.”

Preden se bodo otroci in dijaki vrnili v vrtce in šole, bo ministrstvo pripravilo jasna navodila in smernice za izobraževalno stroko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) pa tudi jasna navodila in smernice za varovanje zdravja med samim šolskim procesom.

Ministrstvo bo v sodelovanje pri pripravi ponovnega zagona izobraževanja vključilo tudi predstavnike ravnateljev, učiteljev in starše.

O varnostnih protokolih bodo vsi pristojni obveščeni prihodnji teden.

“Nato bodo imeli dovolj časa, da se na individualni in organizacijski ravni na to pripravijo tako učitelji, kot ravnatelji in šole. Treba bo zagotoviti pogoje in ustrezno zaščitno opremo, da se bo lahko varno vstopilo nazaj v te organizirane oblike izobraževanje,” je pojasnila ministrica.

Ministrica je še potrdila, da priprave na maturo potekajo po dogovoru. Vsebinsko-strokovni del je v rokah Državnega izpitnega centra ter obeh državnih maturitetnih komisij – za splošno in poklicno maturo. Pripravljena pa so tudi že navodila NIJZ, ki jih bodo prav tako prihodnji teden posredovali šolam in dijakom.

V vrtcih bodo higienski pogoji zaostreni, pa je za Televizijo Slovenija povedala Simona Perčič z NIJZ.

Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov.

Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne zanjo rokovati z njimi, je še povedala Perčičeva.

Slovenski športniki se bodo prihodnji teden lahko začeli vračati na treninge. Ministrica Simona Kustec je tako sinoči potrdila, da vlada sprošča tudi ukrepe na področju tekmovalnega športa, prvi treningi naj bi se začeli že 4. maja.

Predvsem bo to možno za individualne tekmovalne športe in pod določenimi varnostnimi pogoji tudi za kolektivne športe. Omogočeno bo tudi tekmovanje v individualnih športih, a brez gledalcev. Na ministrstvu računajo na neposredne radijske in televizijske prenose športnih tekmovanj, če se bodo športne zveze odločile za izvedbo. Ministrstvo in NIJZ pa še usklajujejo protokol (navodila).

C. R.