Božič danes praznujejo še pravoslavni verniki

Pravoslavna cerkev v Miličih v Beli krajini (vir: skupnosti.sio.si)

Pravoslavni verniki danes, 13 dni po katoliških in evangeličanih, praznujejo božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva. Osrednja liturgija bo potekala dopoldne v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani. Srbski patriarh Porfirije Perić je v poslanici ob prazniku pozval k miru v Ukrajini in na Kosovu.

Kot je v poslanici zapisal Porfirije, je skrivnost božiča v neskončni ponižnosti Boga, ki se je rodil kot otrok in ljudem dovolil, da so se ga dotaknili.

Božič po njegovih navedbah prinaša mir, da pa bi ta “postal učinkovit v našem času in v našem življenju, se moramo zanj potruditi sami. Moramo ga ne samo sprejeti, ampak ga narediti za bistveno vsebino našega življenja”, je zapisal.

Opozoril je, da je družina danes vse bolj ogrožena, in ocenil, da mora Srbska pravoslavna cerkev pri tem vprašanju vztrajati na svojih stališčih: “Tako kot so takratni mogočneži preganjali in hoteli uničiti od Boga rojenega, tako njihovi dediči danes dvigajo glas proti družini, ki temelji na krščanskih vrednotah. Odgovor Cerkve na to javno in permanentno agresijo ne more biti drugačen kot evangeličanski, apostolski in božični. To pomeni, da Cerkev neomajno stoji na svojih večnih in nespremenljivih prepričanjih.”

Pozval je k miru v Ukrajini in se dotaknil tudi aktualnih političnih dogodkov na Kosovu in v Metohiji. Vse pristojne organe je opozaril, da univerzalne človekove pravice in svoboščine, ki jih uživajo Albanci in vsi ljudje na svetu, veljajo tudi za Srbe na Kosovu in Metohiji.

Pravoslavni verniki so božič pričakali s polnočno liturgijo, danes dopoldne pa bo po cerkvah potekala osrednja božična liturgija. V Ljubljani bo v cerkvi sv. Cirila in Metoda ob 9. uri.

Cerkev sv. Petra in Pavla v Miličih je bila pozidana v drugi polovici 19. stoletja in je vezana na uskoško pravoslavno etnično enklavo v Miličih in Marindolu. To ji daje poseben pomen ne le v belokranjskem okolju, ampak tudi širše. Njena enotno pozidana arhitektura je odraz eklekticističnih gradbenih tokov ob izteku 19. stoletja, osamljena in izpostavljena lega v prostoru pa uvršča cerkev tudi med ambientalno izredno kvalitetne spomenike. (vir)

(Pravoslavna cerkev v Miličih, vir: belakrajina.si)

Božič vsi kristjani praznujejo 25. decembra, vendar to za vse ne pomeni istega dne. Del pravoslavnih vernikov zaradi uporabe julijanskega koledarja, ki za našim gregorijanskim zaostaja 13 dni, božič praznuje 7. januarja.

M. D.