Boste postavili vrtno uto, oporni zid ali nadstrešek? Plačali boste komunalni prispevek

“Vložil sem dokumentacijo za izdajo gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt in doživel šok. Na upravni enoti so mi povedali, da mi bo občina odmerila komunalni prispevek. Gradil bom nadstrešnico za dva avtomobila, ki ima površino 35 kvadratnih metov, za kar mi je občina odmerila 700 evrov komunalnega prispevka, pa čeprav ne bo opremljena niti z elektriko. Zakaj je za takšne objekte sploh treba plačati komunalni prispevek,” je za Žurnal24 zapisal bralec Samo.

 

Njegova težava, s katero se je srečal, je posledica uredbe vlade oziroma ministrstva za naravne vire in prostor pod vodstvom nekdanjega ministra Uroša Brežana (Gibanje Svoboda), ki je lani marca sprejelo nov davek. Spremenilo je namreč pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, ki je prinesel nove obdavčitve. Določa namreč, da je treba komunalni prispevek po novem plačati tudi za enostavne objekte.

Pojem enostavnega objekta je sicer od občine do občine različen. Med enostavne objekte občine večinoma štejejo majhno stavbo in nadstrešnico do 20 kvadratnih metrov, ograjo do vključno dveh metrov višine, podporni zid, objekt za rejo živali do 40 kvadratnih metrov, pomožni kmetijsko-gozdarski objekt do površine 40 kvadratnih metrov in podobno.

Nova obdavčitev samo pomeni, da se bodo ljudje pri posegih doma praviloma raje odločali za črne gradnje, kot da bi prijavljali gradnjo enostavnih objektov. Država bo ostala brez denarja, na črno grajeni objekti pa se bodo kopičili.

A. V.