Bosanska afera: V resničnost navedb ne verjame niti Miloš Čirič

Miloš Čirič (vir Nova24TV.si)

Umetno ustvarjena afera tega tedna o “non paper” dokumentih in razkosanju Bosne in Hercegovine s strani režiserjev globoke države se je klavrno končala. V tej zaroti so sodelovali, poleg slovenskih, še predvsem bosanski in severnomakedonski mediji, politično povezani s stranko SD in njeno voditeljico Tanjo Fajon. (vir)

Afera je šla dokončno v franže prav s pomočjo samega Draga Kosa, ko je dal intervju za enega od bosanskih medijev.

Obstoj dokumentov so zanikali tako v Evropski komisiji kot na slovenskem zunanjem ministrstvu.

V resničnost navedb osrednjih medijev o bosanski aferi pa ne verjame niti analitik in poznavalec balkanskega prostora Miloš Čirič.

Najprej ga je zmotilo, da nihče razen Necenzuriranega in nekaj bosanskih medijev ni potrdil, kdo je avtor domnevnih dokumentov o BiH. Zgodba spominja na znano zgodbo o iskanju iraškega orožja za množično uničenje, za katerega se je izkazalo, da je konstrukt obveščevalnih služb.

“Takšne insinuacije brez trdnih dokazov, imajo zgolj negativne posledice. Brez njih je to zgolj še eden v nizu brezglavih poskusov preprečiti predsedovanje Janeza Janše v EU. Opazovalec dobi občutek, da gre tu za neko mnogo večjo igro prerazporeditve sil znotraj EU.”

Nadalje Čirič navaja, da ob vsem medijskem pompu vse bolj do izraza prihaja ocena, da se levi politični pol enostavno ne more sprijazniti, da bo Janez Janša še drugič predsedoval svetu EU.

Opozarja, da so v osrednjih slovenskih medijih povezanih z tranzicijsko levico slabe volje, ker je bila sedanja vlada uspešna pri pridobitvah znatnih sredstev iz EU. Poleg tega se na levici bojijo, da bi lahko uspešno predsedovanje in dobre gospodarske napovedi še dodatno nagnilo volilno telo na stran vladajoče koalicije.

To “bi lahko vodilo k dobremu položaju pred volitvami naslednje leto, kar je dalo opoziciji dodaten zagon za to, da je treba to vlado onemogočiti, dokler je še čas,” je pojasnil Čirič.

Več o tem lahko preberete tukaj  

M. D.