Tokratni konstrukt najverjetneje nastal v ‘ljubljansko-sarajevski’ kuhinji!

Iztekajoči se teden je bil v veliki meri v znamenju zapisov nekaterih medijev, da se bo slovenski predsednik vlade Janez Janša v okviru predsedovanja Svetu EU zavzemal za zaključek razpada Jugoslavije in uveljavitev etničnih meja na Zahodnem Balkanu.

Neobstoječi zemljevid nove ureditve BiH, konstrukt, so prvi objavili tabloidi v Makedoniji, ki so pod neposrednim nadzorom socialdemokrata Zorana Zaeva, dobrega prijatelja Tanje Fajon. Zaeva, ki (mimogrede) protestnike zapira kot teroriste.

Nato so se stvari (pričakovano) razširile v Bosno in Hercegovino (BiH) in Slovenijo. Zelo hitro pa se je izkazalo, da gre ponovno za konstrukt, ki je nastal v Sloveniji, bil izvožen v tujino, tam opran in nato uvožen v Slovenijo. Po sistemu Patrie leta 2008 ali v zadnjem času tudi medijev in tožilstva, ko Slovenijo v tujini blatita dve evropski poslanki, ki sta bili na izvoljivi mesti kot nekdanji novinarki postavljeni zgolj zaradi svojega poročanja v prid strank SD in LMŠ, to sta Tanja Fajon (SD) in Irena Joveva (LMŠ).

Fajonova se tudi tokrat ni izneverila globoki državi in je zelo aktivno sodelovala tudi razširjanju laži o delitvi Balkana.

V Sloveniji so šli celo tako daleč, da so na portalu Necenzurirano, ki je bil ustanovljen za namen blatenja zdajšnje vlade, podpiran pa je z denarjem tranzicijske levice, objavili dokument, zemljevid o BiH, za katerega nihče ne ve, kdo je avtor.

Konstrukt najverjetneje nastal znotraj bošnjaških obveščevalnih struktur in bil nato prek navez uvožen v Slovenijo

Drago Kos

Znani novinar in urednik Bojan Požar je o tem včeraj zapisal: “Non-paper (namišljena zgodba – op.), objavljen na Necenzurirano, vključno z nekakšnim zemljevidom novega Balkana, ki so ga sicer prvi objavili severnomakedonski tabloidi, je tako najverjetneje nastal znotraj bošnjaških obveščevalnih struktur, potem pa so ga prek slovenskih navez (tukaj se omenjata novinar-obveščevalec Avdo Avdić, sicer stalni sodelavec Pop TV, in Drago Kos, ki ima med drugim dobre povezave z nekaterimi vidnimi sarajevskimi obveščevalci) za slovenske potrebe uvozili na tukajšnje politično in medijsko ozemlje.”

Zemljevid je objavilo tudi nekaj bosanskih medijev, hitro pa se je izkazalo, da gre za laži.

Konstrukt najverjetneje nastal v t. i. “ljubljansko-sarajevski” kuhinji

Po mnenju Požarja sta glavno vlogo v tej, sicer danes že propadli politični aferi tranzicijske levice, odigrala evropska poslanka in predsednica SD Tanja Fajon ter novinar in politični aktivist Blaž Zgaga. Slednji naj bi po vsej verjetnosti delal za naročnike iz t. i. obveščevalnih krogov. Poleg Fajonove in Zgage pa sta bila osrednja igralca še Zijad Bećirović, ki je afero množično razširil v bosanski javnosti, in Drago Kos.

Cilj političnega aferaškega konstrukta je bil preprečiti Janezu Janši, da bi od 1. julija dalje predsedoval Evropski uniji.

Janez Janša včeraj poklical v BiH

Iz predsedstva BiH so sporočili, da se je včeraj bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović po telefonu pogovarjal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, potem ko ga je ta poklical in obvestil, da ne obstaja tako imenovani non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH.

Janša je dejal, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost BiH kot tudi njeno evroatlantsko pot ob popolnem spoštovanju daytonskega mirovnega sporazuma, je sporočilo predsedstvo BiH na svoji spletni strani.

J. M.