Bela krajina: Pritisk prebežnikov vse večji, iskali so jih tudi s policijskim helikopterjem

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so pri varovanju zelene meje na območju Bele krajine črnomaljski policisti v soboto dopoldne prijeli šest državljanov Pakistana in enega Afganistanca, za katere so ugotovili, da so državno mejo prestopili ilegalno (nezakonito), izven mejnega prehoda.

Na možen ilegalen prestop državne meje in sumljive osebe so policiste opozorili domačini.

V hitri in koordinirani akciji več policijskih patrulj so vse osebe, prebežnike, ki so ilegalno prestopili mejo, tudi prijeli. V sodelovanju s hrvaškimi policisti na drugi strani meje in uporabo policijskega helikopterja pa so prestop državnem meje izven mejnega prehoda nato preprečili še nekaj osebam, ki so jih prijeli hrvaški policisti na svoji strani državne meje.

V nedeljo zjutraj pa so domačini obvestili policiste o pojavu skupine sumljivih oseb. Policisti so prijeli devet tujcev, od tega 8 državljanov Alžirije in enega državljana Kosova.

Vsi prijeti so zaprosili za mednarodno zaščito, zato se bo postopek z njimi nadaljeval v azilnem domu. To pomeni, da so jih prepeljali v azilni dom, bodisi v Logatec ali Ljubljano, do končne odločitve pa bodo bivali v Sloveniji. Računsko sodišče RS je sicer izračunalo, da nas vsak azilant mesečno stane 1.963 evrov.

Že v petek pa smo poročali, da so črnomaljski policisti dan pred tem dopoldne v kraju Bojanci prijeli sedem državljanov Alžirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Ti za azil v Sloveniji očitno niso zaprosili, saj so s PU Novo mesto sporočili, da bodo tujce po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

C. R.