Bela krajina: 80 let od bombardiranja v Dragatušu

Dragatuš, slovesnost ob 80. letnici bombardiranja kraja, 5. maj 2024 (foto: Jani Pavlin)

Letos mineva 80 let od bombardiranja Dragatuša. Ob tem so v Dragatušu pripravili prireditev in se poklonili sicer enemu najtemnejših dogodkov v zgodovini občine Črnomelj. Zbrane je nagovoril župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek.

Župan je med drugim poudaril, naj bo tokratna prireditev priložnost, da se s spoštovanjem ozremo v preteklost, vendar nikakor ne tudi z grenkobo, namesto tega pa naj nas povezuje spomin na ta dogodek in nas spodbudi h gradnji boljše prihodnosti za našo skupnost.

“Dragatuš danes morda res ni več enak kot pred 80. leti, vendar dediščino njegove preteklosti gotovo hranite v svojih srcih. Vsak kamen, dom, vrt nosi sled zgodovine, ki nas opominja na pogum, enotnost in vztrajnost naših prednikov. Spominjamo se jih s spoštovanjem in sočutjem do vseh tistih, ki so trpeli in izgubili svoje domove v tem tragičnem dogodku. Njihova izkušnja je zapečatena v zgo­dovini Dragatuša kot večni opomin, kako krhko je življenje in kako pomembno je ohranjati spomin na pretekle dogodke, da se iz njih lahko učimo in gradimo boljšo prihodnost,” je še povedal župan.

Prireditev, ki jo je v sodelovanju z Občino Črnomelj organiziral ZIK Črnomelj, so s kulturnimi točkami popestrili Folklorna skupina Dragatuš, Tamburaški orkester Dobreč in učenci Osnovne šole Dragatuš, vodil pa jo je Tadej Fink.

Domačinka in glasbenica Dita Ilenič Kopač iz bližnje Kvasice pa je na svoji FB strani zapisala:

Petega maja 1944 je okoli 15.30 bil z nemškimi bombniki bombandiran Dragatuš. Padlo je 120 sto kg težkih bomb, s ciljem uničiti Glavni štab. Umrla je na srečo samo ena oseba (mama učiteljice Hauptman). Povsem uničena pa je bila mogočna farna cerkev z dvema turnoma, močno poškodovane pa so bile šola, občina, župnišče in pošta. Porušenih je bilo 7 hiš, 19 poškodovanih.

Najhujša škoda se je zgodila fari, saj je izgubila mogočno cerkev. Na današnji dan je dragatuški geometer postavil tloris cerkve na travniku poleg trga, kjer je stala. Birmanci so pri verouku izdelali 80 src s sliko cerkve in jih postavili v tloris nekdanje cerkve.

Slovesno mašo je vodil bivši beograjski nadškof Stanislav Hočevar, ki je tudi kot otrok med vojno občutil veliko gorja. Pri maši so aktivno sodelovali tudi otroci Otroške folklorne skupine Dragatuš, ki so k maši prišli v nošah, ministrirali, brali prošnje, peli in na koncu maše postavili nadškofu še nekaj vprašanj. Pri maši je pela cela cerkev. Prisotna je bila ena velika energija.

Po maši sta občina in krajevna skupnost na trgu pripravili prireditev v spomin na ta strašen dogodek za naš kraj. Na prireditvi so sodelovali učenci OŠ Dragatuš, Tamburaški orkester Dobreč, Folklorna skupina Dragatuš in tudi Otroška folklorna skupina.

Izdan je bil bilten, v dvorani kulturnega doma pa je bila na ogled pripravljena tudi razstava fotografij porušenega Dragatuša in likovnih izdelkov učencev šole Dragatuš. Vaščani so po 40 letih na trgu postavili mlaj in kmečke ženske so pripravile pogostitev. Naj se kaj takega nikoli več ne zgodi v naših krajih.

Ogromno sem od svojega pokojnega očeta slišala o tem dogodku. Takrat je bil star 12 let.

Nekaj fotografij iz včerajšnjega dogodka, kot je to objavila občina:

Foto: Jani Pavlin

Več fotografij je na voljo na povezavi: 80 let od bombardiranja v Dragatušu

A. L.