Arbitraža: Preverili smo, kaj se je zgodilo po 29. juniju

Brezovica v občini Metlika.

Po odločitvi arbitražnega sodišča v Haagu, ki je bila znana 29. junija 2017, in ko so v slovensko Brezovico pri Metliki pohiteli tako vladni kot občinski predstavniki na čelu z metliškim županom, se v dveh mesecih ni premaknilo niti za las. Tudi po dveh mesecih je še vedno vse tako, kot je bilo. Imajo le ocene, pa še te niso dokončne.

Odločitev arbitražnega sodišča v Haagu o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško je 29. junija 2017 predsednik sodišča Gilbert Guillaume tudi javno predstavil. Po tej odločitvi je Slovenija izgubila Trdinov vrh, saj je »Sveta Gera«, kot je dejal, hrvaško ozemlje. To je tudi pomenilo, da je komunikacijski stolp oziroma televizijski oddajnik na Trdinovem vrhu na slovenski strani, vojašnica na hrvaški, vmes pa je Trdinov vrh in še en stolp in ta je zdaj del hrvaškega ozemlja. Ob tem je šentjernejski župan Radko Luzar povedal, da bi moral biti ta stolp na slovenski strani. Slovenski torej. Sporno je le majhno območje, pravzaprav le nekaj kvadratnih metrov, ki so zdaj hrvaški.

Vas Drage v občini Metlika so ostale slovenske. Vas Brezovica pri Metliki pa so glede na to odločitev delno na slovenski in delno na hrvaški strani. Sodniki so namreč odločali strogo po katastrskih mejah.

V Šentjerneju, kamor ozemeljsko spada ta del Gorjancev, z odločitvijo niso zadovoljni. Metliški župan Darko Zevnik pa je neposredno po razglasitvi pohitel z razlago, da je z razsodbo zadovoljen, saj je stanje takšno, kot je bilo pred tem. Na Brezovici pa so bili in so še vedno zelo nezadovoljni in razočarani.

V Brezovico sta nato 29. junija pohitela Zevnik in Boris Koprivnikar, minister za javno upravo. Slednji je krajanom obljubil, da bodo upravne enote pomagale, vsak primer bodo reševali individualno. Na večino vprašanj sicer ni imel odgovora.

Članek smo 29. junija 2017 objavili tukaj: arbitraza

Hiša na Hrvaškem, hlev v Sloveniji, davki obojim

Spomnimo. Ena od krajank, Slovenka s slovenskim državljanstvom, je povedala, da imajo trenutno hišo na hrvaški strani, hlev pa v Sloveniji, zato je razsodba za njih neugodna. Drugi izmed krajanov pa je opozoril, da plačuje davke tako na Hrvaškem kot v Sloveniji. Minister Koprivnikar mu je obljubil, da bo zdaj »mogoče reševati tudi takšne stvari«.

Potem vse tiho je bilo – danes pa o ocenah, ki še niso dokončne

Po 29. juniju je večinoma vse potihnilo. Ker so bile dane velike obljube, smo že čez nekaj tednov vprašali ministrstvo za javno upravo, kako je z reševanjem. Takratne obljube so bile namreč, da bodo s tem začeli že naslednji dan. Po nekaj tednih so nam nato pojasnili, da je še prezgodaj, da se še rešuje. Zato smo v preteklih dneh spet vprašali, kako je s tem. In prejeli odgovor, da tudi zdaj “ocena še ni dokončna”.

Hrvaške so štiri hiše v Brezovici

Z ministrstva, ki ga vodi Koprivnikar, smo namreč te dni prejeli odgovor, da “vladna stran trenutno razpolaga z grobo oceno, da so po razsodbi na hrvaški strani ostale 4 hiše v Brezovici”. Pri tem so dodali, da je na Hrvaškem ostalo še 9 hiš v Razkrižju in 15 ob Dragonji. Skupno torej 28 hiš. Koliko je v njih prebivalcev, pa očitno še vedno ne vedo, saj na to niso odgovorili. Zapisali so le, da so do zdaj opravili “okoli 98 individualnih pogovorov”, kar velja za celotno Slovenijo, v to so všteti tudi pogovori s hrvaškimi državljani, ki so po novem na slovenskem ozemlju. Všteti pa so tudi državljani Slovenije, ki imajo po novem nepremičnine, tudi kmetijska zemljišča, na hrvaški strani. Koliko od teh je bilo v metliški občini, niso navedli.

Ni vseeno, prebivalec katere države si

Stvari torej bolj kot ne mirujejo, prebivalci so še vedno v veliki negotovosti. Tako, kot so bili pred tem. Dejstvo je namreč, da ni vseeno, v kateri državi živimo. Na to so vezani davki, pa tudi nekatere pravice do socialnih prejemkov, na primer otroških dodatkov, pravice iz zdravstvenega zavarovanja, prejemanje štipendij, transferi za kmetijsko dejavnost in podobno.

Iz ministrstva za javno upravo so nam sicer še pojasnili, da namerava vlada vse to reševati z interventnim zakonom, za kar bodo potrebna tudi dodatna proračunska sredstva. Predlog zakona naj bi bil v vladno proceduro vložen sredi septembra, “po tem, ko bo delovna skupina tudi na terenu preverila stopnjo ujemanja zakonskih rešitev z dejanskimi potrebami prebivalstva in gospodarskih subjektov.” Tudi to potrjuje, da se stvari v dveh mesecih niso kaj prida premaknile.

Kaj pravi metliški župan?

Vprašanja o tem, kako potekajo postopki v vasi Brezovica po znani odločitvi arbitražnega sodišča, koliko prebivalcev  naj bi s tem postalo hrvaški državljani in obratno, pa tudi, kako se občina vključuje v reševanje tega problema, smo poslali tudi metliškemu županu Darku Zevniku. Odgovoril nam je, da vsi postopki oziroma zbiranje pobud in želja prebivalcev potekajo prek Upravne enote Metlika in nas usmeril na tamkajšnjo načelnico. Upravna enota spada pod ministrstvo za javno upravo, ti pa tako nimajo podatkov o tem.

Glede meje v Brezovici je Zevnik dodal, da ta poteka po katastru Republike Hrvaške, “kar pomeni, da se potek meje ne spreminja. Zato tudi ne moremo govoriti o prebivalcih, katerih državljanstvo se spreminja”. Na vprašanje, kako se občina vključuje v reševanje, pa je dodal, da ta “skupaj z gradom Ozljem, na hrvaški strani, ureja vse zadeve, ki so v njihovi pristojnosti.” Ter dodal, da skupaj s sosednjo hrvaško občino urejajo poti in vodovode tako kot smo to urejali pred odločitvijo arbitražnega sodišča.

Zemljevid: Brezovica, kot so to ob predstavitvi odločitve arbitražnega sodišča predstavljali v tujini.
Tako je bilo 29. 6. 2017, ko so pohiteli v Brezovico in obljubljali, da bodo začeli – takoj, naslednji dan (na sliki minister Boris Koprivnikar in metliški župan Darko Zevnik).

 

 

 

 

 

 

Po dveh mesecih tako lahko ugotovimo le, da se ne na Brezovici ne drugje stvari ne premikajo, prebivalci v Brezovici pa imajo še vedno hišo na hrvaški strani, hlev v Sloveniji, davke pa še vedno plačujejo tako na Hrvaškem kot v Sloveniji. Začaran krog torej. Po visoko donečih besedah, izrečenih 29. junija 2017, so očitno vsi odbrzeli na visoko pričakovane počitnice. Prebivalci pa se še naprej soočajo s povsem enakimi problemi in tegobami, kot pred 29. junija 2017.