Anketa: Podpora vladi in Gibanju Svoboda še naprej pada, pridobiva SDS

Vlada za svoje delo očitno še naprej nima legitimnosti. (vir: arhiv)

Podpora vladi je padla že drugi mesec zapored, delo premierja Roberta Goloba in njegove ministrske ekipe namreč podpira najmanj volivcev doslej, vlada pa ima tudi največ nasprotnikov, je pokazala raziskava Mediane, ki jo je opravila za POP TV. Med strankami ima SDS prvič občutneje večjo podporo od Gibanja Svoboda, na tretje mesto pa se je povzpela SD.

 

SDS bi izbralo 23,7 odstotka vprašanih (septembra 21 odstotkov), največjo vladno stranko pa 18,6 odstotka (septembra 20,8). Na tretje mesto se je spet prebila SD, ki bi jo volilo 7,4 odstotka vprašanih (septembra 5,5).

Sledita opozicijska NSi, ki bi na volitvah dobila 5,3-odstotno podporo (septembra 4,5), ter koalicijska Levica s 3,4-odstotno podporo (septembra 5,9 odstotka).

Podporo vladi je po rezultatih ankete oktobra izkazalo 40,4 odstotka vprašanih, vlada pa ima tudi največ nasprotnikov do zdaj, saj je 46,9 odstotka vprašanih odgovorilo, da je ne podpirajo. Delež neopredeljenih je 12,7-odstoten.

Najboljšo povprečno oceno so volivci tudi tokrat podelili predsednici države Nataši Pirc Musar, sledita poslanec SDS Anže Logar in gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han.

A. V.