Odšel je Martin Uhernik z Gabrske Gore

Martin Uhernik (na sredini). Na levi strani sin Martin, na desni nekdanji pravosodni minister dr. Lovro Šturm. (Vir: arhiv, leto 2006)

Primer Martina Uhernika, ki je bil po krivem obsojen in zaprt kar osem let, je odmeval leta 1974 in po tem letu. Martin je pravico in oprostilno sodbo dočakal leta 2006, po 32 letih, žena Ana pa je bolna in zlomljena umrla oktobra 1991. Pravega morilca Jakoba Luzarja pravosodni organi nikoli niso niti iskali.

Zdaj se je v 86. letu starosti poslovil tudi Martin Uhernik z Gabrske Gore.

Sodnik, ki je prvi zaznal, da gre za konstrukt in je Martinu Uherniku nato tudi pomagal pri iskanju resnice, je bil mag. Janez Kramarič iz Črnomlja.

37-letni Martin Uhernika je usodnega avgustovskega popoldneva leta 1974, skupaj z leto dni starejšo ženo Ano, segel sosedu Jakobu Luzarju v roke in si z njim celo obljubil sosedsko pomoč. Naslednji dan so potrkali policisti in odpeljali oba z ženo. Kriva naj bi bila za umor soseda. Njuno sicer mirno življenje na dolenjskem podeželju pod Gorjanci nikoli več ni bilo isto. Sojenje na novomeškem sodišču se je začelo pol leta pozneje. Zaradi pomanjkanja dokazov so zakonca na sodišču oprostili, a tožilstvo je doseglo vnovično sojenje. Leta 1977 so Martina Uhernika obsodili na osem let zapora, ženo Ano pa na dve leti. Otroka sta tako ostala brez staršev.

Preiskava in sojenje sta vsebovala številne napake, Uhernikova pa sta vendarle morala v zapor. Mati Ana je po odsluženi kazni kmalu umrla (oktobra 1991), Martin je pravico in oprostilno sodbo dočakal šele čez 32 let. Na sodišču je dokazal, da ni morilec. Sodišče mu je nato leta 2007 prisodilo okrog 160 tisoč evrov odškodnine. Odškodnino za otroka in za izgubo dohodka, ker je leta preživel v zaporu, pa so zavrnili.

V zaporu so zdaj že pokojnega Martina pazniki na vse načine prepričevali, da je žena, ki je bila v zaporu ločena od moža, vse povedala. Martin pa je nenehno zatrjeval, da Luzarja ni ubil. K Ani so za krajši čas namestili celo lažno zapornico, z namenom, da bi vplivala na njo. Ženska paznica je tudi Ani govorila, da je mož vse povedal, “da bi ju rešil”.

Strašila jo je in izsiljevala z otrokoma, da bosta ostala brez staršev, ter ji govorila, da ji lahko pomaga. Ana Uhernik se je nato zlomila. Podpisala je “priznanje” in paznica je bila zadovoljna. Ana je podpisala, kako sta z Martinom pomagala prenesti truplo umorjenega soseda k vodi. Podobno izjavo so v zaporu v podpis ponujali tudi Martinu, ki pa se ni zlomil in ni nič podpisal.

Sodnik Kramarič ju je oprostil

V kazenski zadevi je sodil mag. Janez Kramarič z Okrožnega sodišča v Novem mestu, ki je za Martina in Ano Uhernik izdal oprostilno sodbo. Šefi s tem niso bili zadovoljni, govorili so, da ga bodo zamenjali, in res so ga. Posledično so ga kazensko premestili oz. degradirali v sodnika za prekrške v Črnomlju.

Kriminalisti pa so se morali primera Uhernik spet lotiti. Dobili so nalogo, da morajo pripraviti bolj trdne dokaze. Uhernikovim so celo nastavili prisluškovalne naprave. Izvajali so celo rekonstrukcijo umora, ki je potekala v nemogočih razmerah, saj je ves dan neprenehoma deževalo. Na rekonstrukciji je bila samo Ana, Martina ni bilo. Bila je zlomljena in ni je bilo težko voditi, da je priznala vse, kar so ji podtaknili. Mediji pa so to pridno beležili in delali medijski pogrom nad Uhernikovimi.

Kakšen interes so imele tedanje oblasti, ni bilo nikoli pojasnjeno. Eno je dejstvo, da so tako prikrili pravega morilca, ki se morda še danes sprehaja pod gorjanskimi griči in je “bil njihov”, kot pravijo. Ker je od umora preteklo že več kot 40 let, v času oprostilne sodbe več kot 30, je primer zastaral in o imenu skoraj gotovega morilca ni dovoljeno več govoriti. Po drugi strani pa se je tudi govorilo, da so se nekateri želeli polastiti Uhernikovih zemljišč, lahko pa, da je bila zemlja primerna za zvezo s Trdinovim vrhom.

Sojenje ponovili pred drugim sodnikom

A vrnimo se k sojenju. Sodnika Kramariča so degradirali in sojenje ponovili pred drugim sodnikom. Martina so obsodili in ga spravili v zapor na Dobu. Ni se zlomil, delal je na tamkajšnjem polodprtem oddelku, ženo, ki je bila takrat že na prostosti, pa je v času obiskov tolažil, naj ne joka, saj to ni dobro za njeno srce in da bo resnica prišla na dan. Za Ano je bilo prepozno. Leta 1991 je od vsega hudega umrla.

Odvetnik Jože Hribernik iz Ljubljane, ki je kasneje vodil primer za Uhernikovo oprostitev, je povedal, da je bil cilj sodišča in tožilstva “dobiti storilca, pa naj stane, kolikor hoče”. Novinar Slovenskih novic pa je povedal primer, kako je eden od novomeških odvetnikov (povedal je samo kratice K. Z.), zastopanje Uhernikov leta 1974 odklonil. Primera se je ustrašil, ker je vedel, za kaj gre.

Podpredsednik Vrhovnega sodišča RS Marko Šorli pa je za Kramariča dejal, da je imel dovolj poguma, da Martina Uhernika zaradi pomanjkanja dokazov oprosti. “A ko se sodni mlin zažene, se ne ustavi,” je dejal Šorli.

Pravosodni minister dr. Lovro Šturm, ki se je Martinu Uherniku leta 2007 v imenu države tudi opravičil za vse povzročeno gorje, pa je dejal: “To je velikanska sramota za državo in pravosodje.”

Zaznamovana tudi otroka

Martin Uhernik je na sodišču sicer dosegel pravico in dokazal, da soseda Luzarja ni ubil. Nato je živel mirno življenje v Gabrju pod Gorjanci. Ostal je brez žene, ne pa tudi brez podpore sina in hčerke. Kot majhna otroka, Martin je bil star 8 let in 2 meseca, sestra pa nekoliko starejša, sta sicer ostala sama doma, ko so leta 1974 odpeljali starša. Bila sta zaznamovana, okolica ju je izločala, ker sta bila “otroka morilcev”, trpela sta revščino. Hčerka se je, ko je končala osnovno šolo, morala zaposliti kot perica v novomeški splošni bolnišnici, da je lahko vzdrževala družino in bila potem v oporo tudi bolni materi. Tudi sinu ni bilo dano, da bi dokončal šolanje, kot si je želel. Martin, ki je nato z očetom tako dolgo vztrajal, da sta prišla do odvetnika Jožeta Hribernika, ki je bil pripravljen prevzeti primer in leta 2006 Uhernikove dokončno oprati krivde, pa je povedal, da je bilo “vse narejeno naklepno. Stoodstono. Ker nekoga so morali obtožiti.” Povedal je še, da pravega morilca policisti in kriminalisti nikoli niso sploh iskali.

Tolkli so revščino, obnašanje socialne službe, celo štipendije ni bilo

To še ni vse. Povedal je, da niso imeli denarja. Socialna delavka pa jim je rekla: “Smo klicali vašega predsednika krajevne skupnosti in je izjavil, da niste potrebni denarne pomoči, ker imate dovolj zemlje.”

Oba s sestro sta hodila v osnovno šolo. Sestra se je nato zaposlila, sam pa je šel v srednjo šolo. Štipendije ni dobil. Ta mu je bila odobrena šele po letih pošiljanja pritožb in ko se je v Gabrju zamenjal predsednik krajevne skupnosti. Glede sestre pa je oktobra lani dejal: “Ko je sestra odšla z mamo v tovarno obutve na razgovor glede službe, je bil tam kadrovik kriminalist Močnik. Ko so očeta drugič obsodili, so se namreč vsi razpršili, vsak je šel po svoje. In zdaj je kriminalist Močnik postal kadrovik v tovarni obutve. Ko sta z mamo prišli tja, je Močnik rekel sestri: “Ja, Marinka, kaj si že tako zrastla?” Samo obrnili so se in odšli. Jasno, sestrini prošnji za delovno razmerje niso ugodili, pa čeprav je tovarna potrebovala delavce.”

Poiskali so Kramariča

Mama je potem umrla 28. oktobra 1991, ko je bil Martin star 25 let, bolna na srcu in živcih. Oče Martin pa je nato iskal možnosti, kako bi dokazal svojo nedolžnost. Pisal je pritožbe in prošnje na sodišče. Potem pa so poiskali sodnika Janeza Kramariča. Sin Martin je povedal: “Bil je zelo pripravljen, vesel, da smo ga spet obiskali. Oče pa je pisal in pisal na sodišče, a je bilo vse zavrnjeno. Sodnik Kramarič je potem rekel, da bomo naredili drugače.”

Začelo se je v letih 1994 in 1995 in se nato vleklo do leta 2006. Ampak pravica, oprostilna sodba, je prišla.

Kako je bilo tokrat z odvetniki?

In še poučna zgodba o odvetnikih. Uhernikovi so razkrili tudi to, kako so tega iskali. Ko je sodišče obnovi procesa le ugodilo, sta Martin in Marinka, brat in sestra, našla telefonsko številko odvetnika Petra Čeferina, ga poklicala in ju je sprejel. Naprej pa Martin, mlajši, pravi tako: “Rekel mi je, da zadevo pozna in da bo končana v mesecu dni, samo račun je treba poravnati. Rekel sem mu, da nimam toliko denarja, kot zahteva.” Po navedbah očeta Martina iz leta 2007 pa naj bi šlo kar za milijon tolarjev plačila za sprejem primera in nato še za visoke vsakokratne zneske. Uhernikovi tega denarja seveda niso imeli. V Novem mestu pa so jih odvetniki zavračali kot po tekočem traku. Nato jim je nekdo svetoval odvetnika Jožeta Hribernika iz Ljubljane, ki je stvari tudi speljal do oprostilne sodbe. Na novinarski konferenci po tem je sodeloval tudi mag. Janez Kramarič.

“Mogoče zdaj razumete, kaj sem dal skozi”

Martin Uhernik, ki je skoraj osem let po krivem obtožen preživel v zaporu, je po predstavitvi filma Sramota, ki prikazuje njegovo in njihovo kalvarijo, tudi sam govoril o neprimerljivi krivici, ki mu jo je prizadejal nekdanji sistem oziroma montirani proces zoper njega. Polna dvorana novomeškega kulturnega centra ga je pozdravila stoje z aplavzom. Takrat skoraj 80-letni Uhernik je prišel sključen s palico v roki ter ob pomoči sina in hčerke. “Lepo se zahvaljujem vsem,” je skromno dejal in dodal: “Mogoče po ogledu tega filma tudi vi razumete, kakšno trpljenje sem dal skozi. Ne le jaz, celotna moja družina. Bil sem na Dobu. Skoraj osem let sem bil zaprt in marsikaj sem doživel. Vsa ta leta so me držali v zaporu. Srečno sem prišel domov, pozabil pa ne bom nikoli. Nikoli!”

“Kar smo doživljali, ni za privoščiti”

“Najbolj hudo je bilo, ko so − potem ko so nama odpeljali starše − želeli še naju s sestro ločiti. Vedno sva bila skupaj, bili smo povezani,” pa je v filmu v solzah pripovedoval Uhernikov sin Martin. Hči Marinka pa je po premieri dejala, da je morala kot 15-letno dekle s trebuhom za kruhom. “Ni bilo niti za položnice. Morala sem prekiniti šolanje in se zaposliti v bolnišnici. V njihovi pralnici, da smo imeli vsaj za najnujnejše,” je dejala v solzah. “To, kar smo doživljali, ni za privoščiti. Ni ga, človeka, na tem svetu, ga ni.”

Približno 6 let kasneje je Martin k odšel, tiho in spokojno. Martin Uhernik z Gabrske Gore je umrl v četrtek, star 85 let. Zaspal, brez bolečin, poročajo danes Slovenske novice.

*Že pred tem je odšel tudi pravični sodnik mag. Janez Kramarič iz Črnomlja. Leta 2021 pa je umrl tudi dr. Lovro Šturm.

M. D.