Anja Bah Žibert: “Sramotno je, da si leva koalicija s Svobodo na čelu zatiska oči”

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: omrežje X)

Poslanska skupina SDS je 12. septembra 2023 vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve s točko dnevnega reda glede nezakonitih migracij ter ob tem predlagala, da se seja izvede zunaj sedeža državnega zbora, in sicer v Občini Brežice, kjer je problematika nezakonitega prehajanja meje najhujša.

 

V skladu z 49. členom Poslovnika DZ lahko predsednik delovnega telesa skliče sejo tudi zunaj sedeža Državnega zbora po predhodnem soglasju večine vseh članov delovnega telesa in predsednika Državnega zbora.

Poslanska skupina SDS je pričakovala, da koalicija ne bo nasprotovala izvedbi seje na terenu, saj bi tako iz prve roke videli težave, s katerimi se soočajo občani Brežic, saj je kar 80 % nezakonitih prehodov v majhnem naselju ob meji, v Rigoncah.

Vendar predlog Poslanske skupine SDS, da se nujna seja odbora izvede zunaj sedeža državnega zbora, ni dobil ustrezne podpore, in sicer:

ZA predlog je glasovalo 6 članov: poslanci Andrej Kosi, dr. Vida Čadonič Špelič, Anja Bah Žibert, mag. Branko Grims, Anton Šturbej in Žan Mahnič;

PROTI je glasovalo 8 članov Odbora: poslanci Sandra Gazinkovski, mag. Tamara Kozlovič, Tereza Novak, Nataša Sukič, Tamara Vonta, Teodor Uranič, Janja Sluga, Jožica Derganc.

Ne da se spregledati, da sta bili proti tudi poslanki, ki sami prihajata z območja PU Novo mesto, torej z območja, ki je obremenjeno z nezakonitimi prehodi in bi pričakovli, da se bosta zavzeli za slovenske državljane. Poslanki sta Jožica Derganc (Novo mesto) in Tamara Vonta (Krško), obe iz Gibanja svoboda.

Poslanka Anja Bah Žibert ob tem izpostavlja da je sramotno, da si leva koalicija s Svobodo na čelu zatiska oči.

“Njihov nojevski odnos do te tematike ne prinaša rešitev. Sporoča pa državljanom na naši južni meji, da so drugorazredni. Da niso pomembni in da njihove problematike ni.”

A Bah Žibertova poudarja, da temu seveda ni tako. Pravilno bi bilo, da bi bila ta seja sklicana na terenu in da bi ljudem tudi na ta način pokazali in izkazali, da imajo podporo vladajočih.

Poslanka Anja Bah Žibert obljublja: “V stranki SDS kot odgovorni politiki bomo storili vse, da jim bomo pomagali in da se stanje čimprej izboljša.”

Posnetek izjave poslanke Anje Bah Žibert:

A. L.