Analiza poročanja RTV Slovenija v drugem tednu januarja

(vir: RTV SLO)

Vladni urad za komuniciranje je objavil medijsko analizo o poročanju RTV Slovenija za drugi teden januarja. RTV je nacionalna hiša, katere sofinanciranje je obvezno za vse imetniki električnih števcev in nekaterih drugih naprav, zaposleni pa so pri plačah del javnega sektorja.

Njihovo poročanje mora biti zato celovito in nepristransko. Pa je res? Presodite sami. Morda boste izvedeli tudi kaj novega, za kar v drugem tednu januarja zaposleni v RTV-hiši niso “našli” programskega časa ali pa so preprosto zamolčali.

– 10. januar 2022, Studio City: Kdo vodi vojno proti medijem in kdo so kolateralne žrtve? Novinarka Špela Kožar za sogovornike izbere Janka Lorencija, Borisa Vezjaka in prof. Marka Milosavljevića, ki med drugim ocenjuje medijske analize UKOM-a.

Ugotovitve: Izrazito enostranski prikaz. Kar dva sogovornika sta redna kolumnista Mladine in zdi se, da ima novinarka očitno prepoved iskanja sogovornikov, ki imajo morda drugačne poglede od njenih in niso sodelavci Mladine. Tretji sogovornik, profesor Milosavljević, ki je znan po svojih neresničnih medijskih izjavah v Bruslju, žaljivo govori o ljudeh, ki delajo medijske analize na UKOM, češ da nimajo pojma, hkrati pa ne zanika niti ene navedbe iz analiz. Kljub žaljivim obtožbam se novinarki ne zdi vredno, da bi poiskala odziv. Novinarka med drugim prikrito med vsemi mediji oglašuje portal Necenzurirano.si

– 10. januar 2022, tv-Dnevnik: Parlamentarna komisija pod vodstvom Rudija Medveda (LMŠ) zahteva odstop ministra Hojsa. V prispevku izjava Medveda.

Ugotovitve: Enostranski prikaz, na hude obtožbe niso poiskali odziva ministra.

– 12. januar 2022: Druga jutranja kronika, Radio Slovenija: So izredne uskladitve pokojnin predvsem predvolilni bombončki? Kot je poročala Urška Valjavec, je v preteklosti to volilno bazo nagovarjal predvsem DeSUS, v zadnjih letih pa jo nagovarjajo skoraj vse politične stranke. Glasove na volitvah bodo nabirali tudi številni prestopniki iz DeSUSa, v katerem so
obljubljali najmanj 1000 evrov pokojnine, je za radio povedala novinarka Večera Tanja Fajnik Milakovič. “Gre zgolj za večkrat slišane predvolilne floskule, ki bi jih morali upokojenci preslišati,” je prepričana Fajnik Milankovič. Revščina med starejšimi se kljub različnim dodatkom ne zmanjšuje. “Na žalost se število prejemnikov nizkih pokojnin ne zmanjšuje. Dobivajo jih tudi novi upokojenci. Vzrok za to so prenizke plače, je prepričana urednica revije Vzajemnost Jožica Dorniž.

Ugotovitve: Enostranski prikaz, na hude obtožbe niso poiskali odziva nasprotne strani niti na ministrstvu za finance niti na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Zamolčali so pomembno dejstvo, da je 1000 evrov pokojnine obljubljal nekdanji predsednik DeSUSa Karl Erjavec.

– 12. januar 2022, Odmevi: Sindikat novinarjev in aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija protestirata zaradi sklica jutrišnje izredne seje komisije programskega sveta RTV za informativne programe o zadnji oddaji Tarča, namenjeni dosjeju Kangler. Gre za »poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče«, opozarjata sindikat in aktiv. Protest je podprl tudi aktiv novinarjev Radia Slovenija.

Ugotovitve: V prispevku so zamolčali pomembno dejstvo, da so bile podobne seje programskega sveta oziroma komisij tudi v primeru intervjuja Igorja Pirkoviča s Thompsonom, pri čemer ne aktiv novinarjev ne sindikat novinarjev tedaj nista protestirala. Niti nista protestirala proti odstavitvi urednika in zamenjavi odgovorne urednice. Ob sicer znanem dejstvu, da je bil urednik tedaj dolžan narediti intervju s Thompsonom, ki je bil pred tem deležen hudih obtožb. Iz prispevka ni torej jasno stališče niti aktiva niti sindikata, po katerih merilih se sme sklicati seje programskega sveta oziroma komisij, če gre za vprašanje spornih vsebin, oziroma kdaj se ne sme sklicati tovrstnih sej. In kdaj bodo seje podprli, kdaj pa nasprotovali. Prav tako v prispevku zamolčijo pomembno dejstvo, da nekdanji urednik Pirkovič tedaj ni smel prisostvovati seji in mu niso dali besede. Povsem drugače se zdi situacija sedaj, ko sta bila na sejo komisije vabljena tako urednik kot voditeljica Tarče.

– 12. 1. 2022, Radio Slovenija, Glasovi svetov: Oddaja Pravica do abortusa. Gostji sta soavtorici monografije Pravica do abortusa Tanja Rener in Metka Mencin ter ginekologinja Mateja Kožuh Novak.

Ugotovitve: Izrazito enostranski prikaz izjemno pereče tematike. Ker ne gre za propagandno oddajo oz. plačano oddajo, so očitno namensko iz pogovora izključili katerega koli vidnega predstavnika Gibanja za življenja kot najbolj znane organizacije v Sloveniji, ki brani življenja tudi nerojenih otrok.

– 13. in 14. januar 2022, Radijski dnevnik, tv-Dnevnik, Radio SLO: Prispevek s tribune Roberta Goloba »V kakšni državi želimo živeti?« V prispevku o sami tribuni tudi izjava antropologinje Vesne Vuk Godina, da je socialna država tista država, ki omeji logiko profita. Na tribuni so govorili tudi o Golobovi plači.

Ugotovitve: Novinarke očitno namensko zamolčijo zelo pomembno dejstvo za razumevanje celotnega pogovora, da je Golobova plača 40 tisoč evrov na mesec, poleg tega pa pričakuje tudi letno nagrado v višini približno milijon evrov iz državnega podjetja, kar je v popolnem nasprotju z zakonodajo. Za razliko od RTV Slovenija o konkretnih številkah poroča POP TV. V preteklosti RTV ni imela težave objaviti konkretne številke plače posameznika (primer Arhar). Niso jasna merila, kdaj se na RTV odločijo za objavo višine plače posameznika in kdaj jo prikrijejo.

– 14. januar 2022: Cenzura sodnega sveta. RTV o tem ni poročala.

Ugotovitve: Potekala je seja sodnega sveta na temo Masleševe diplome in vprašanje pravosodnega izpita višje sodnice Jasminke Jaše Trklje. Kljub izredni odmevnosti primera RTV očitno še vedno cenzurira delovanje sodnega sveta in delo vrhovnega sodnika Branka Masleša.

– 15. januar 2022: Cenzura generalnega državnega tožilca. RTV o njegovem obisku v Moskvi ni poročala.

Ugotovitve: RTV očitno namensko cenzurira obisk generalnega državnega tožilca v Rusiji, kjer se je udeležil praznovanja ob 300-letnici ruskega tožilstva. Obisk se dogaja v času, ko se Rusiji obetajo nove sankcije EU ter Nata in ko zahod njihovo tožilstvo tudi ostro kritizira zaradi zapiranja oporečnikov. Podpisal naj bi tudi sporazum med tožilstvoma.

– 16. januar 2022, Politično s Tanjo Gobec: Gost oddaje med drugim tudi Alem Maksuti.

Ugotovitve: V oddajo so povabili posameznika, ki je znan po svojem sovražnem govoru in žaljenju drugače mislečih, s čimer se zdi, da voditeljica in urednica te oddaje želita legitimizirati sovražni govor te osebe.

Analizo poročanja v prvem tednu januarja 2022 lahko preberete na povezavi: Analiza: Poročanje RTV Slovenija vse prej kot objektivno

Vir: gov.si

A. L.