Aleksandra Pivec slekla Židana in Hana

Dr. Aleksandra Pivec in dr. Jože Podgoršek ob primopredaji poslov. (vir: MKGP)

V petek je vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano od dosedanje ministrice dr. Aleksandre Pivec prevzel dr. Jože Podgoršek, ki je pred tem na ministrstvu opravljal funkcijo državnega sekretarja. Pivčeva je ob primopredaji poslov Podgoršku zaželela, da nadaljuje z zastavljenimi projekti na ministrstvu.

Na portalu pa danes razkrivamo razloge, zaradi katerih se je morala Pivčeva posloviti. Če kdo meni, da je za to krivih nekaj rezin pršuta in kozarec terana, s čimer so jo pogostili ob obisku na Krasu, se moti. Tudi plačilo prenočitve na Obali ni razlog. Pravi razlogi so bistveno drugačni. Merijo se v milijonih evrov.

Aleksandra Pivec je z mesta ministrice odstopila 5. oktobra. To je bilo njeno delo v tretji vladi, v nagovoru v državnem zboru pa je povedala, da je bilo “delo te vlade najbolj uspešno in učinkovito”, kar dokazujejo tudi njihovi rezultati. Odstop Pivčeve z mesta ministrice so uradno sicer zahtevali v poslanski skupini DeSUS. Vendar ne sami.

Ozadja so bistveno bolj globoka, danes predstavljamo tista, ki se nanašajo na stranko SD in o katerih je govorila dr. Aleksandra Pivec.

Pivčeva je namreč razkrila precej ozadja, o katerih se v javnosti ne ve veliko. Povedala je, da so v preteklih mesecih veliko napora za njeno razrešitev oziroma interpelacijo izvedli tudi v stranki Socialnih demokratov (SD). To je stranka, iz vrst katere minister in hkrati predsednik stranke je 7 let, v treh vladah, vodil ministrstvo za kmetijstvo. Gre za Dejana Židana.

Židanovi dosežki pri vodenju ministrstva pa so bili zelo klavrni in v posameznih primerih tudi škodljivi za Slovenijo in slovenskega kmeta.

Slovenija je pred Sodiščem EU izgubila tožbo v zadevi Teran. Židan je krivdo za to zvračal predvsem na politično odločitev sodišča, na katero naj bi vplivala hrvaška politika. Pivčeva pa je opozorila na odsotnost slovenske politike, ustreznega lobiranja in pravilnega argumentiranja dejstev. Izguba tožbe za slovenski vinarski sektor in konkurenčnost slovenskih pridelovalcev terana pomeni precejšnjo škodo, rešitev za nastalo situacijo pa zdaj išče ekipa na ministrstvu.

Naslednja stvar, kjer iščejo rešitve, je, kako bi se Slovenija izognila vračilu sredstev v vrednosti približno 5 milijonov evrov za dodelitev plačilnih pravic kmetom. Te so bile v obdobju med leti 2016 in 2018 izplačane neupravičeno, razlog za to pa je bil v tem, ker Židan ni poskrbel, da bi v Sloveniji ustrezno nadgradili Zakon o kmetijstvu. Vanj bi morali vnesti zgolj definicijo aktivnega kmeta. Niti tega niso zmogli. Napako iz preteklosti je popravljala Pivčeva, v primeru neuspešne konciliacije (pogajanj) pa bo Slovenija Evropski komisiji morala ta sredstva vrniti ali jih bo celo morala zahtevati od kmetov.

Privatizacija gozdarstva, korupcija

Pivčeva je še opozorila, da ni treba biti velik poznavalec gozdarstva, da veš, da je stranka SD ob podpori določenih posameznikov iz stranke DeSUS na ključne položaje v gozdarstvu uspešno namestila svoje kadre in tako privatizirala celotno področje. Tudi ni zanemarljivo dejstvo, da se v tistem času ni dajalo nobene pozornosti na sistemsko korupcijo, ki se je že ves čas zaznavala in so na njo opozarjali številni posamezniki.

Nadalje je razkrila, da tudi študija vrednotenja slovenske kmetijske politike v obdobju 2015 – 2020 kaže skrb vzbujajoče rezultate ciljne usmerjenosti porabe sredstev in slabega načrtovanja ukrepov kmetijske politike iz preteklega obdobja. Iz študije so tudi razvidna vsa tista področja, na katerih je Slovenija delala napačne korake in tako pripeljala do nezavidljivega stanja, ki ga z bistvenimi spremembami v prihodnji strategiji razvoja kmetijstva moramo popraviti.

“Zato bodo potrebne velike spremembe, ki se bodo morale zgoditi v izjemno kratkem času, v kolikor bomo želeli, da slovensko kmetijstvo ne doživi popolnega kolapsa. Spremembe pa bodo žal najbolj boleče in občutne za kmete, ki na kreiranje politik niso imeli velikega vpliva,” je opozorila Aleksandra Pivec.

Vloga Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD

Pivčeva je razkrila tudi vlogo Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD, pri njeni razrešitvi. Han se je namreč na terenu izjemno vključil v odstranitev Pivčeve iz političnega prostora. “Pri tem je prevozil celotno Slovenijo,” je opozorila Pivčeva. In s tem nakazala, da se je Han vozil od odbora do odbora oz. članov stranke DeSUS in jih prepričeval, da morajo odstraniti Aleksandro Pivec.

Han temu vtikanju v drugo politično stranko in svojih prizadevanj za odstranitev Pivčeve iz političnega prostora na seji državnega zbora ni oporekal. Sploh se oglasil ni. Kot, da se ni nič zgodilo in kot da ni bilo nič razkrito.

Matjaž Han in Dejan Židan (vir: družbena omrežja)

Vir: dz-rs.si/

J. M.