Jančič razkril, zakaj je bil Kučan operiran v Švici

Fotografija je simbolična.

V iztekajočem se tednu je javnost izredno pritegnilo pismo Domna Gorenška, brata pokojnega kirurga Matevža Gorenška, ki je zaradi srčne kapi umrl avgusta letos, star vsega 48 let. Pismo “nekemu poslancu” je bilo objavljeno na spletnem portalu zdravstvo.si, v nekaj dneh ga je prebralo preko 400 tisoč oseb. Zaradi izredne odmevnosti smo ga objavili tudi na našem portalu.

Odvetnik Matevž Gorenšek je za besede o zasebnih zdravnikih, ki da so mazači, napovedal odškodninsko tožbo proti poslancu Levice, Mihi Kordišu, iztoženo odškodnino bodo namenili za operacije ljudi, ki čakajo v vrstah.

Kordiš je bil do zasebnih zdravnikov, ko je nasprotoval, da ti lahko sodelujejo pri zdravljenju obolelih, zelo žaljiv na seji parlamentarnega odbora za zdravje, ki ga vodi dolenjska poslanka Anja Bah Žibert. Predsednica odbora je Kordišu zaradi žaljivosti izrekla več opominov in mu na koncu tudi odvzela besedo.

Zasebni zdravnik je bil tudi pokojni kirurg Matevž Gorenšek. Novinar in urednik spletnega portala Siol.net, Peter Jančič, pa danes v svoji kolumni (vir) razkriva, da je Matevža Gorenška pred leti spoznal kot novinar in pojasnil, da je Gorenšek že takrat opozoril, kaj je skrivana posledica boja za javno zdravstvo, kot so se ga že takrat šli v SD pod vodstvom Dejana Židana. Židan, z Gorenškom sta bila celo sošolca, sicer ni vpil o mazačih. Je bil pa podobno kot zdaj Kordiš proti plačevanju dela zasebnim zdravnikom.

Gorenšek je opisal, da je takratna vlada s tem argumentom več let zapored preusmerjala denar za operacije hrbtenic v državno zdravstvo, ki pa teh operacij nikoli ni izvedlo. Operacije bi lahko izvedli pri Gorenšku, kar pa mu niso dovolili oz. niso dovolili plačila iz zdravstvene blagajne.

Prava žrtev zavzemanja za takšno “javno” zdravstvo pa so bili bolni ljudje, ki jih zaradi tega nihče ni zdravil. To so te naše čakalne vrste.

“Nerodna podrobnost za levico dogajanja pa je bila, da žrtev ni bil Milan Kučan, ki je tudi imel težavo, katere zdravljenje so pri navadnih ljudeh onemogočali z bojem za “javno” zdravstvo, katerega posledica je bilo, da nikjer niso operirali. Za Kučana so poskrbeli v Švici.”

Kolumno Petra Jančiča v celoti preberite tukaj 

M. D.