Maše z verniki prepovedane, spremembe tudi za praznik Vseh svetih

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. (vir: Kabinet predsednika Vlade RS)

V rdečih statističnih regijah, teh je devet od 12, med njimi tudi naša regija, to je Jugovzhodna Slovenija, so prepovedane maše z verniki. Osebno obhajilo bo na voljo pri župniku. Verouk bo do nadaljnjega na razdaljo.

To je na petkovi novinarski konferenci ob predstavitvi preventivnih ukrepov v župnijah povedal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

V oranžnih regijah so maše omejene na 10 vernikov, kdo bo lahko prisoten, bodo določili duhovniki. Verouk bo za učence od 1. do 5. razreda potekal kot običajno, od 6. razreda pa na daljavo.

Na praznik Vseh svetih, 1. novembra, ne bo molitev in blagoslovov na pokopališčih, duhovniki bodo to opravili brez navzočnosti vernikov.

Dejal je še: “Ne vemo, koliko časa bodo trajali novi ukrepi in kakšne dodatne ukrepe bo morala država sprejeti v naslednjih tednih. Vem pa zagotovo, da smo vsak dan bliže koncu epidemije. Zato je pomembno, da v svojih srcih ne izgubimo upanja in ljubezni.”

In nadaljeval: “Naj bodo nošnja maske, omejitve gibanja, vzdrževanje razdalje, uporaba aplikacije #OstaniZdrav moja osebna podpora vsem, ki si prizadevajo za omejitev epidemije.”

Msgr. Zore je še razkril, da je v državi v karanteni pet okuženih duhovnikov, en duhovnik je umrl v noči iz četrtka na petek. Poročali smo že, da je umrl Franc Godec, rojen v Žužemberku (vir).

Delitev na regije:

M. D.