Črnomaljski Akrapovič išče preko 30 novih varilcev

V črnomaljski poslovni enoti podjetja Akrapovič trenutno iščejo preko 30 novih varilcev z znanjem varjenja po TIG-postopku. V Črnomlju je sicer že zdaj preko 700 zaposlenih, plače so solidne, delovni pogoji tudi.

Poslovna enota podjetja Akrapovič v Črnomlju, kjer je trenutno preko 700 zaposlenih, se bo še naprej razvijala kot proizvodna enota podjetja Akrapovič. Tako je za Mojo Dolenjsko odgovoril Akrapovičev predstavnik za stike z javnostjo Mitja Reven, ko smo jih vprašali, kakšne načrte imajo z enoto v Črnomlju. Dodal je, da bodo še naprej vlagali tudi v nove tehnologije, ki bodo omogočale nadaljnje optimiziranje proizvodnega procesa.

Iščejo predvsem varilce in operaterje, le občasno za proizvodnjo in skladišče

Glede zaposlovanja in iskanja ustreznih kadrov pa je povedal, da “na trgu dela ni dovolj usposobljenih kadrov, ki bi lahko opravljali delo varilca in operaterja”. Trenutno iščejo preko 30 novih varilcev z znanjem varjenja po TIG-postopku, občasno pa zaposlujejo tudi v ostalih oddelkih, zlasti v proizvodnji in skladišču.

Osnovna plača 1.000 evrov, za varilce 1.100 evrov

Kot običajno nismo mogli niti mimo plač. Akrapovičev predstavnik je na to odgovoril, da “začetna osnovna bruto plača delavca v proizvodnji brez dodatkov znaša 1.000 evrov, na delovnem mestu varilec – sestavljavec pa 1.100 evrov. Povprečne plače pa so višje od osnovnih”.

1.000 evrov bruto je 700 neto in 1.100 bruto je 764 evrov neto

Dodajmo, da 1.000 evrov osnovne bruto plače pomeni 700 evrov neto, 1.100 evrov, kolikor nudijo zaposlenemu varilcu – sestavljalcu, pa je 764 evrov. K temu gredo še vsi dodatki, kar pomeni, da so povprečne plače lahko še precej višje.

Pogoji precej boljši kot v Revozu

Spomnimo. Pred dnevi smo poročali o Revozu, kjer delavcem za delo večinoma le v nočni izmeni nudijo 1.200 evrov bruto oziroma 829 evrov neto. Ker je v to vštet tudi zakonsko določen dodatek na nočno delo, je osnovna plača za nočno delo v Revozu okrog 600 evrov oziroma toliko, kot je zajamčena plača v Sloveniji.

T. H.