Afera Smodej: Je Luka Mesec lagal?

Luka Mesec, podpredsednik vlade, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, (na seji parlamentarnega odbora 20. julij 2022). (vir: zajem zaslona)

Afera Smodej iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Luka Mesec, koordinator Levice, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter podpredsednik Golobove vlade, je na družbenih omrežjih sicer zanikal svojo vpletenost in grozil s tožbami, zdaj pa je na Twitterju nekatere stvari že izbrisal.

Hkrati se odkrivajo številne zgodbe, kaj vse se je dogajalo na Tivolski 44 v Ljubljani, kjer je Novomeščan Dušan Josip Smodej deloval v izpostavi novomeškega Fotopuba z Dilančeve 1. V bližini ljubljanskega podružnice naj bi imel tudi stanovanje.

Zapisi na strani Proti nasilju Dušana Smodeja so res srhljivi, nakazujejo neverjetno razvratnost, stvari vodijo k levičarski srenji, Smodej je bil tudi med Jenullovimi protestniki, blizu naj bi bil z Niko Kovač in ostalimi iz Inštituta 8. marec. Navedeni danes sicer zanikajo svoja poznanstva ali sodelovanja s Smodejem. Ograjujejo se od njega, med njimi tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Policija naj bi sicer raziskovala primer, vendar pa je malo verjetno, da bodo pod to vladno ekipo stvari preiskali. Navkljub vsem indicem, kjer bi morali ukrepati po uradni dolžnosti, doslej namreč niso opravili še nobene hišne preiskave, kjer bi lahko zasegli predmete in posnetke. Vsaj v javnosti ni o tem nobenega poročanja oz. poročila policije v to smer.

Na Twitterju pa je vzpostavljen naslov Ljubljanski Kulturnik, kjer objavljajo podrobnosti dogajanj, slikovno in tudi zvočno. Med drugim razkrivajo, da je ena od članic 8. marca pred tem delovala v Fotopubu. Navajajo tudi, da sta se ministrica Vrečkova in Smodej osebno poznala. Objavili pa so tudi posnetke z maja 2021, ko je prostore obiskal Luka Mesec.

V velikih medijih o veliki aferi ne poročajo veliko. Odzvali pa so se v Slovenski demokratski mladini (SDM), kjer so zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo pričevanja žrtev domnevnih spolnih zlorab in finančnih manipulacij vidnega predstavnika umetniške scene, direktorja festivala Fotopub in udeleženca t. i. petkovih protestov Dušana Josipa Smodeja, ki naj bi bil, kot navajajo, “po poročanju nekaterih medijev, povezan z vidnimi predstavniki vladne stranke Levica in levo civilno družbo”. V SDM zahtevajo ukrepanje in navajajo, da morajo biti spolne zlorabe najresneje preiskane in strogo kaznovane.

Luka Mesec ob obisku Tivolske:

Sodelavka Nike Kovač iz 8. marca je bila pred tem sodelavka Fotopuba.
Del zabav, kjer je bil udeležen Dušan Smodej. (vir: Twitter)
Umetnost na način Smodej.

M. D.