Digitalna izobraževanja za starejše ustavljena, Golob ni govoril resnice

Emilija Stojmenova Duh in Nataša Pirc Musar (vir: arhiv)

Vladna služba za digitalno preobrazbo, ki jo vodi ministrica Emilija Stojmenova Duh (Gibanje Svoboda, na volitvah SD), je začasno zaustavila izobraževanja za starejše. To so storili po kaosu na prijavnih mestih in zmedi med upravičenci do digitalnih bonov.

Že nekaj časa je sicer znano, da so izobraževanja za starejše v Golobovi vladi zavozili.

Vse tudi kaže, da izobraževanja letos ne bodo izvedena, pod vprašajem pa je tudi njihova izvedba v prihodnjem letu, saj nov razpis še ni pripravljen.

V vladni službi naj bi zaznali številne nepravilnosti podjetja Smart Naris (z njim je povezana tudi Nataša Pirc Musar, kandidatka za predsednico države), na to so sicer že pred tem opozarjali ostali. Očitno je, da so imeli prav.

Pirc Musarjeva in ministrica Stojmenova Duh sta med ustanoviteljicami združenja Ona ve, obe sicer zanikata, da bi to vplivalo na izbor podjetja na razpisu. Razpisna komisija pa je podjetje Smart Naris na javnem razpisu na seznam izvajalcev uvrstila kar 10-krat, čeprav ni nikoli izvajalo dejavnosti na področju digitalnega opismenjevanja starejših.

Nepravilnosti pri Smart Narisu naj bi zdaj v vladni službi (očitno po pritiskih javnosti) zaznali na več področjih – od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe). Na podlagi tega so zdaj sporočili, da dvomijo v pravilnost celotnega izbirnega postopka, preverjali naj bi tudi, ali se morda dogajajo nepravilnosti pri izvajanju pogodb tudi pri drugih izvajalcih izobraževanj. Zato je zdaj vse zaustavljeno.

Golob ni govoril resnice

Robert Golob je v ponedeljkovi oddaji 24ur Zvečer dejal, da so bili izvajalci izobraževanj za starejše najeti že v prejšnji vladi. Zmedo pri izboru izvajalcev digitalnih izobraževanj za starejše od 55 let pa je označil kot “navadno sramoto”.

Vendar pa Golob ni govoril resnice. Seznam izvajalcev digitalnih izobraževanj za starejše je namreč objavila Služba vlade za digitalno preobrazbo, ki jo vodi njegova ministrica Emilija Stojmenova Duh. Ta je sicer sporočila, da je pozitivna na novi koronavirus. Da je pozitivna, je sporočila po tem, ko bi morala s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janezom Sušnikom v petek podati izjave glede težav pri zbiranju prijav za digitalno vključenost starejših. vir

Služba vlade za digitalno preobrazbo je seznam izvajalcev digitalnih izobraževanj za starejše objavila 2. avgusta. Seznam je dostopen na povezavi tukaj.

A. L.