Žužemberk: Suhokranjski dnevi 2023

Prižig oglarske kope v Srednjem Lipovcu (vir: arhiv)

V Občini Žužemberk se popoldan, ob 17. uri, s tradicionalnim – izredno zanimivim in poučnim – prižigom oglarske kope v Srednjem Lipovcu začenjajo Suhokranjski dnevi 2023, praznovanje Občine Žužemberk. Prižig bo spremljala kulturna prireditev.

 

V nedeljo, 9. julija, bo sledilo srečanje Pečjakovih harmonik. Prireditelji navajajo, da boljšega kraja, kjer bi zapele Pečjakove Suhokranjke, skoraj ne bi mogli najti.

Vabljeni vsi dobre volje, s Pečjakovimi in drugimi harmonikami, da se jim ob 17. uri pridružite na gradu Žužemberk.

Program za prihodnje dni

V četrtek, 13. julija, bo Grajska večerja pod zvezdami na gradu Žužemberk. Prireditelji vabijo na edinstven kulinarični dogodek. Kuhalnico bo zavihtel priznani chef ene največjih, večkrat nagrajenih kulinaričnih podjetij pri nas, skupine Kaval Group. V čarobnem okolju, pod milin nebom in nad slapovi reke Krke bodo ta večer dolenjske / suhokranjske dobrote dobile novo podobo. Zagotovite si svoje mesto z rezervacijo na: [email protected]

V petek, 14. julija, bo kulturni program in koncert Mance Špik na Dvoru. Program in delavnice za otroke, kulturni program kulturnega društva Dvor in koncert Mance Špik.

V soboto, 15. julija, bo Festival “Na plac”. Predstavili se bodo lokalni in okoliški pivovarja, vinarji in destilarji. Spremljala jih bo vrhunska kulinarika, dogodek pa bodo popestrili nastopajoči, ki aktivno delujejo v občini Žužemberk.

V nedeljo, 16. julija, bo Srednjeveški dan in utrip Suhe krajine. Dan, ko se zgodovina in sedanjost združita v eno. Vabijo, da se j9im pridružite na srednjeveškem dnevu na gradu Žužemberk. Pred gradom na trgu pa vas bodo s svojo ponudbo pričakali vsi tisti, ki skrbijo za utrip Suhe krajine.

V ponedeljek, 17. julija, bo spominska ura, posvečena prvi slovenski filmski igralki Zalli Zarana. Kulturna prireditev z gostjo Ireno Yebuah Tiran

Podrobnejši program praznovanja praznika Občine Žužemberk: Suhokranjski dnevi 2023 v3

M. D.