Na Kosovu vložena obtožnica zoper elektro mafijo

Robert Golob, Martin Berishaj (vir: Nova24tv.eu)

Kosovski medij Info-ks.net poroča, da je posebno kosovsko tožilstvo vložilo obtožnico proti nekdanjemu vodji kosovskega energetskega podjetja KEK Nagipu Krasniqiju, ki je tesno povezan s kosovskim diplomatom Martinom Berishajem, dobrim prijateljem slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba. 

Aprila lani so nekateri mediji poročali, da je samo vprašanje časa, kdaj se bo hišica iz kart okrog Golobove albanske finančne afere začela podirati. Zdaj se zdi, da gre vse v to smer.

Kosovska policija je namreč aretirala izvršnega direktorja Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagipa Krasniqija. Aretiran je bil po nalogu posebnega državnega tožilstva, saj je bil obtožen več kaznivih dejanj. Pridržali so ga 48 ur.

Krasniqi naj bi bil vpleten v preiskave kosovske policije proti veleposlaniku Martinu Berishaju, domnevni Golobovi finančni muli. Le mesec dni pred aretacijo se je Krasniqi v Zagrebu srečal z Berishajem in drugimi energetskimi ponudniki. Cene električne energije na Kosovem pa so pod njegovim vodstvom poletele v nebo.Med preiskavo so zasegli dokumentacijo, tri računalnike, prenosnik, mobilni telefon, USB-ključek in “druge materialne dokaze”.

Več podrobnosti tudi na spletni strani albanskega medija NACIONALE

Elektriko so kupovali tudi od družbe GEN

Pred časom je sam priznal, da se je za prodajo in nakup energije pogajal s posrednikom Berishajem. Krasniqi je v preteklosti priznal, da so elektriko kupovali tudi od družbe GEN, ki ima prodajna mesta v več balkanskih državah, glavno podružnico pa ima v Sloveniji.

 Novinarji kosovskega medija medija so še izvedeli, da so v obtožnici navedene podrobnosti o uslugah, ki naj bi jih Krasniqi dajal slovenskemu podjetju za nakup električne energije. Ali je s tem primerom povezan veleposlanik Berishaj, še ni znano.

Po njihovih podatkih je v obtožnici navedeno, da je Krasniqi izrabil svoj uradni položaj v KEK v povezavi s Holdingom Slovenske Elektrarne (HSE) z namenom omogočanja trgovanja z električno energijo na Kosovu.

Številnim odzivom na aretacijo direktorja KEK-a Krasniqija se je takrat pridružil tudi nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je zapisal: “Zadnje aretacije in hišne racije v elektroindustriji Kosova, očitno posledica ugotovitev preiskave primera Berishaj – GENI – predsednik Robert Golob.”

Aretacija direktorja KEK-a Krasniqija je sicer dvignila veliko prahu, saj se s tem počasi oži krog okrog mafijskega energetskega poslovanja. Spomnimo, da je kosovski veleposlanik Berishaj na svoji podjetji prejemal nakazila od podružnice Gen-I.

Zanimivo je, kako se ta primer odvija na Kosovu, medtem ko se Robert Golob še vedno svobodno sprehaja pri nas. Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, pa si še naprej izrazito prizadeva, da preiskovalna komisija v državnem zboru, kjer bi preiskovali energetske posle v povezavi z Gen-I in Robertom Golobom, njegovim podjetjem Star Solar ter financiranjem stranke Gibanje Svoboda ne bi začela z delom.

Več o tem lahko preberete na povezavi: “Kdor ščiti mafijo, je tudi sam del mafije!”

M. D.