Poslanci koalicije nadzornika SDH razrešili nezakonito

Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob v državnem zboru ob Golobovi izvolitvi za predsednika vlade. (vir: arhiv)

Koalicija pod vodstvom Roberta Goloba je le dobra dva tedna po nastopu (junija 2022) začela s prevzemanjem vzvodov oblasti v gospodarstvu. Vlada je državnemu zboru predlagala tudi odpoklic dveh članov nadzornega sveta SDH, tudi dr. Leona Cizlja.

SDH je Slovenski državni holding, ki bdi nad državnim premoženjem, vrednim okoli 10 milijard evrov. Golobova koalicija (Svoboda, SD in Levica) pa je s takojšnjo zamenjavo članov nadzornega sveta prevzela popoln nadzor nad to družbo (in posledično podjetji, ki so v državni lasti).

Dr. Leon Cizelj, znani jedrski fizik in vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Štefan, je bil v državnem zboru razrešen junija leta 2022. Dr. Cizelj se je nato odločil za tožbo, saj razlogov za njegovo zamenjavo ni bilo, odločitev koalicije je politična, in v teh dneh je prišla odločitev sodišča.

Prof. dr. Leon Cizelj (vir: Twitter)

Upravno sodišče je zdaj razsodilo, da je bil sklep državnega zbora iz 22. junija leta 2022 nezakonit. Pritožba zoper sodbo ni dovoljena.

Golobovi so tako ob izdatni pomoči Urške Klakočar Zupančič, predsednice državnega zbora, dr. Leona Cizlja razrešili nezakonito.

Cizljev odvetnik Franci Matoz je včeraj za Delo povedal: “Z odločitvijo sodišča sem zadovoljen, saj se je izkazalo, da je bilo ravnanje ministrstva za finance in vlade, ki je za državni zbor pripravila predlog o razrešitvi dr. Cizlja, nezakonita! Posledica takšnega nezakonitega ravnanja je, da bova s stranko zahtevala odškodnino. Žal je odločitev sodišča prišla tako pozno, da dr. Cizlja ni moč vrniti na mesto nadzornika SDH.” Višino odškodninskega zahtevka bo s Cizljem še dogovoril, je dodal Matoz.

O tem danes poroča Delo, ki je objavilo tudi sodbo. Na to se je na X odzval poslanec Andrej Hoivik, ki je Urško Klakočar Zupančič vprašal, ali bo odstopila?

M. D.