Stepli so se na pediatriji, grozili policiji

Romsko naselje (vir: PU Novo mesto, arhiv)

Policisti Policijske uprave Novo mesto so konec preteklega tedna obravnavali 12 kršitev javnega reda in miru. Glede na poročilo policije so jih vsaj dve tretjini zagrešili dolenjski in posavski Romi.

 

Krški policisti so v soboto zvečer posredovali v romskem naselju Kerinov Grm zaradi kršitve javnega reda in miru, žalitev in groženj, pri čemer je bila ena oseba lažje poškodovana. 26-letnemu kršitelju so napisali plačilni nalog.

Novomeški policisti so v soboto zvečer posredovali v romskem naselju Brezje, kjer so okolico motili z glasno glasbo. Policisti so vzpostavili javni red in mir ter izrekli opozorilo glasbeniku.

V nedeljo dopoldne so zaradi kršitve javnega reda in miru znova posredovali v Brezju. Zoper 54-letnega kršitelja, ki je kričal, pri tem pa grozil sosedu, so uvedli postopek o prekršku.

Znova so Rome obravnavali v nedeljo zvečer, tokrat v novomeški bolnišnici. 23-letnik je razgrajal, žalil in se nedostojno vedel do osebja na pediatričnem oddelku. Pospremili so ga ven, kjer je bilo več drugih Romov. Ob očitni pomoči alkohola je prišlo do prepira in pretepa med 18-letnikom in 25-letnikom. Ker ni šlo drugače, so policisti uporabili prisilna sredstva in 18-letnika iz okolice romskega naselja Brezje odpeljali v pridržanje na policijsko postajo. Obema pretepačema so napisali plačilne naloge.

Pred tem so zaradi kršenja javnega reda in miru napisali plačilni nalog tudi 25-letniku iz Otočca, ki je z glasbo iz zvočnikov motil okolico.

Prav tako v nedeljo zvečer so policisti iz Trebnjega, nekaj po deseti uri, posredovali v romskem naselju Vejar v Trebnjem, kjer je 47-letnik motil okolico z glasno glasbo. Napisali so mu plačilni nalog. Ker pa je s kršitvijo nadaljeval, s morali čez slabo uro zopet posredovati – tokrat so mu zvočnik, s katerim je motil okolico, zasegli in odpeljali, postopku pa bodo dodali še eno kršitev.

V nedeljo, nekaj pred polnočjo, so se brežiški policisti odzvali na prijavo streljanja v romskem naselju Gazice. Na poti na kraj so v Cerkljah ob Krki ustavili sumljivo vozilo. Med postopkom je iz vozila brez dovoljenja policista izstopil 23-letni sopotnik, vidno opit, in pričel žaliti policiste. Napisali so mu dva plačilna naloga zaradi kršitve pravil cestnega prometa in nedostojnega vedenja do policista. Med postopkom naj bi policistom tudi grozil. Okoliščine kršitve in postopka še preverjajo, prav tako prijavo streljanja.

Črnomaljski policisti so v soboto zvečer, nekaj pred polnočjo, v Paunovičih posredovali zaradi motenja nočnega miru in počitka. Za 59-letnika so uvedli postopek o prekršku.

A. V.