Ameriški transspolni plavalec Thomas ne bo več mogel nastopati v ženski konkurenci

Ameriški transspolni plavalec Lia Thomas v prihodnje ne bo smel nastopati na velikih mednarodnih športnih prireditvah. Mednarodno športno arbitražno razsodišče (Cas) je namreč zavrnilo njegovo pritožbo zoper Mednarodno plavalno zvezo (WA), ki v svojih pravilnikih prepoveduje, da bi moški transeksualci, ki se opredeljujejo kot ženske, nastopali v ženski konkurenci.

 

Pravila WA, ki z velikih tekmovanj izključujejo transspolne športnike, veljajo od junija 2022. Razlog za to je prav Thomas, ki je marca tega leta kot prvi transspolni plavalec zmagal na vseameriškem študentskem prvenstvu NCAA v ženski kategoriji in povzročil buren odziv plavalk, trenerjev in staršev. Tomas je sicer do leta 2019 še nastopal v moški konkurenci, po menjavi spola in hormonski terapiji pa je začel nastopati med dekleti, kar je v javnosti naletelo na precejšnje zgražanje.

WA je zato tovrstne prehode iz moške v žensko konkurenco prepovedala. Izjema so športniki, pri katerih je bila sprememba spola izvedena pred 12. letom starosti oziroma pred puberteto.

Na WA so odločitev Casa vidijo kot potrditev pravilnosti svoje odločitve in dodajajo, “da gre za velik korak naprej v prizadevanjih za zaščito ženskega športa”. Kot pravijo na WA, “si na tekmovanjih želijo ‘fair’ in spoštljivo okolje, ki vsem spolom ponuja enake možnosti”.

A. V.