torek, 30 aprila, 2024
Doma Dolenjska Gospodarski minister Zdravko Počivalšek obiskal Adrio Mobil

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek obiskal Adrio Mobil

Proizvodnja v Adrii Mobil, v začetku epidemije lani jih je obiskal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. (vir: Twitter)

Novomeško podjetje Adria Mobil je svojo proizvodnjo znova zagnalo že po velikonočnih praznikih. “Lahko so zgled vsem, ki se pripravljajo na vnovično oživitev proizvodnje: delo je tudi v teh razmerah mogoče, zahteva pa več previdnosti in odgovornosti. Hvala vsem, ki se trudite oživiti Slovenijo!”

To so besede Zdravka Počivalška ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, po včerajšnjem obisku Novega mesta in Adrie Mobil.

Minister si je z generalno direktorico Sonjo Gole ogledal potek proizvodnje, ki so jo v tem podjetju po razglasitvi epidemije začasno zaustavili in vnovič zagnali 7. aprila. Po ogledu pa je izrazil prepričanje, da si bo slovenska ekonomija na temelju takšnih podjetij kot je Adria Mobil zelo hitro opomogla in se revitalizirala.

“Z naše državne strani bomo naredili vse, da podpremo gospodarstvo z vsemi močmi,” je dejal.

Generalna direktorica Sonja Gole je ministru predstavila potek aktivnosti in ukrepov, ki so bili uvedeni v družbi z namenom varovanja zdravja zaposlenih kot tudi zdravja podjetja. V podjetju so uvedli številne spremembe v organizaciji dela tako, da preprečujejo širitev epidemije ter varujejo zdravje zaposlenih kot tudi zdravje podjetja.

“Epidemija bo zagotovo pustila velike posledice na gospodarstvo, a nas to ne sme  ohromiti. Zagotovo smo se in se bomo tudi iz te izkušnje nekaj naučili, postali bolj prilagodljivi, pripravljeni na spremembe, predvsem pa se moramo zavedati, da moramo delovati povezovalno, učinkovito, ustvarjalno ter prepoznavati možnosti za nove poslovne modele v spremenjenih pogojih”, je izpostavila.

Ukrepe vlade je Sonja Gole ocenila kot pozitivne in pravočasne, ob tem, da je potrebno narediti še več v smislu poenostavitve birokratskih postopkov.

Minister je izpostavil pozitiven zgled in pristop k reševanju zahtevne situacije, v kateri smo se znašli: “Čestitam vodstvu in vsem zaposlenim za odgovorno delo in pristop k uvajanju ukrepov ob ponovnem zagonu proizvodnje. Naš ključni cilj je, da vzpostavimo pogoje in možnosti za varen ponovni zagon gospodarstva v Sloveniji, da zagotovimo ohranjanje delovnih mest ter likvidnost podjetij, ki so temelj našega gospodarstva.”

Izpostavil je, da bodo z novimi ukrepi, ki so v pripravi, reševali tudi vprašanja tistih gospodarskih panog, ki se ne bodo čez noč opomogla, kot je denimo situacija v turizmu.

Goletova je še dejala, da Adria Mobil v prvem polletju predvideva njen približno 20-odstotni padec, medtem ko so pred epidemijo načrtovali njeno 10- do 12-odstotno rast. Če se bo stanje na trgu normaliziralo, pa pričakujejo, da bi navedeni izpad lahko nadomestili v drugi polovici leta.

Sonja Gole in Zdravko Počivalšek (vir: zajem zaslona)

A. L.