Žužemberk: Slavnostni prižig oglarske kope v Srednjem Lipovcu

V Srednjem Lipovcu pri Žužemberku so sinoči slavnostno prižgali tradicionalno lipovško oglarsko kopo, kot častna gostja jo je prižgala poslanka Anja Bah Žibert.

Občina Žužemberk praznuje svoj praznik, ta bo 15. julija, praznovanje se je začelo včeraj in bo trajalo vse do 19. julija, v tem času bodo potekale prireditve na različnih prizoriščih.

Včeraj ob 18. uri so se Trški dnevi začeli s slavnostnim prižigom že tradicionalne oglarske lipovške kope v Srednjem Lipovcu, kjer so pripravili kulturni program, zbrane je nagovoril župan Jože Papež, kopo je slavnostno prižgala častna gostja, poslanka Anja Bah Žibert.

Poslanka se je pred tem poklonila tudi žrtvam, pobitim v bratomorni vojni.

Popoldne je sicer potekalo tudi srečanje na Grajskem trgu z naslovom Evropa za državljane, Evropski projekt malih pametnih mest.

Osrednja slovesnost ob prazniku občine bo v petek, 16. julija, ob 19. uri, v Žužemberku, v gradu. Po slovesnosti bo potekala zabava z belokranjskimi tamburaši. Še pred uradno otvoritvijo pa bo potekalo občinsko tekmovanje v pikadu za pokal župana, na ogled bo tudi razstava likovnih del.

Program je zelo bogat in raznolik, trški dnevi pa so nedvomno največja in najodmevnejša kulturno-kulinarično-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in vena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost.

Fotografije s sinočnjega dogajanja v Srednjem Lipovcu, kot jih je na družbenih omrežjih objavila poslanka Anja Bah Žibert:

Celoten program Trških dnevov je dostopen na povezavi: Trški dnevi 2021

M. D.